All for Joomla All for Webmasters
 • Zomerstages

  Welkom!

  Kies bovenaan welke stage(s) je interesse aanspreken en schrijf je snel in!

  Waar gaan deze stages door?

  Adres

  Kunsthumaniora Brussel
  Chrysantenstraat 26, 1020 Laken
  Tel: 02 502.05.04

  Hoe geraak ik er?

  • Metro
  • Bus
  • Trein
  • Auto
  • Metro

   Kom je met de metro, dan moet je afstappen in metrostation Bockstael.

   Metro plan voor Kunsthumaniora Brussel
  • Bus

   Er rijden ook tal van bussen: lijn 89 en 49 rijden tot op het Bockstaelplein.

   Lijnen 53, BS, 230, 321, 232, 233, 356, BW, 360, BN, L en WL zetten je af voor de schoolingang.

  • Trein

   Vanuit de drie Brusselse stations vertrekt een trein naar Bockstael die er slechts een 5-tal minuutjes over doet om ons te bereiken.

   Ook hier afstappen in het station met dezelfde naam: Bockstael.

   De school ligt op minder dan 5 minuten stappen van het metro – en treinstation.

  • Auto

   Met de auto is de school zeer gemakkelijk te bereiken via de Ring rond Brussel, afrit Wemmel, richting Centrum.

 • Saxofoonstage

  • Over

   1, 2 en 3 juli: saxofoonstage Brussel. Tijl Verhaeghe, leerkracht saxofoon aan de Kunsthumaniora Brussel, organiseert dit jaar voor de 9de maal de saxofoonstage. De stage staat open voor alle leerlingen klarinet en saxofoon vanaf Lagere 3 tot en met conservatoriumstudenten. Zij krijgen instrumentles (individueel) en worden ingeschakeld in kleinere kamermuziekgroepen zoals kwartetten. Hét absolute hoogtepunt voor veel leerlingen is het grote klarinet- of saxofoonchoir waarin alle deelnemers worden opgenomen! NIEUW!!! Dit jaar is er voor jonge kinderen die toch al heel graag de stage willen meemaken een “programma op maat”. Tijl zal ook dit jaar een beroep doen op een team van gemotiveerde leerkrachten. Het sax-team bestaat uit Lieve De Rop, Ann Verschuere, Pieter Delaere, Koen Dries, Sarah Decroubele, Ann Nijs en Nele Tiebout. Voor de masterclass doet Tijl dit jaar beroep op Ties Mellema. Deze gerenommeerde saxofonist is docent aan het conservatorium van Tilburg. Meer info over hem kan u vinden op www.tiesmellema.nl Er zijn twee formules mogelijk. De deelnemers kunnen elke avond naar huis gaan of op het internaat van de kunsthumaniora overnachten. Naast de mooie lokalen en de concertzaal is dit zeker een extra troef! Het internaat is op de tweede en de derde verdieping van het gebouw zelf, zodat internen de school niet moeten verlaten om op hun kamer te geraken. Voor de internen organiseert het feestcomité van deze stage avondactiviteiten, zodat de leerlingen zich ook ‘s avonds geen seconde vervelen. Op het slotconcert op maandagavond om 18 uur krijgen de deelnemers de kans om te tonen waaraan zij gedurende deze driedaagse gewerkt hebben. Ook solisten kunnen zich muzikaal in de kijker spelen. Zij worden hierbij vakkundig begeleid op piano door Paul Hermsen of door het het saxofoonchoir. Dit slotconcert vindt plaats in de feestzaal van de Kunsthumaniora. Alle ouders, familie en kennissen worden hierop vriendelijk uitgenodigd. Na het concert kan u genieten van een gezellige receptie. Organisator van de stage
   Tijl Verhaeghe
  • Individuele lessen

   Op de saxofoonstage geeft een team van gemotiveerde en gerespecteerde leerkrachten les.
Tijl Verhaeghe, Ann Verschuere, Lieve De Rop, Pieter Delaere, Koen Dries, Sarah Decroubele, Ann Nijs en Nele Tiebout verzorgen de saxofoonlessen. Van zelfsprekend kan het aantal leerkrachten nog aangepast worden. Dit hangt af van het aantal inschrijvingen. De leerlingen worden verdeeld volgens graad (of gelijkgesteld niveau) en krijgen over de drie dagen gespreid les van elk van de leerkrachten. In de individuele les leer je op verschillende manieren bij. Enerzijds krijg je zelf les van de leraar en word je gestimuleerd om je eigen speelniveau op te krikken, en anderzijds leer je enorm veel door het bekijken en beluisteren van een andere leerling van jouw groep die les krijgt. Vanzelfsprekend komt iedereen bij elke leraar aan de beurt. Dit wordt in goede banen geleid door een perfect geolied doorschuifsysteem. Leerlingen die in aanmerking komen voor een solo op het slotconcert worden ook individueel begeleid door Tijl en werken uitgebreid met de Paul Hermsen, onze pianobegeleider.
  • Ensemble

   Leerlingen die ook graag in kleinere samenspelgroepen willen spelen mogen dit melden op het inschrijvingsformulier. Zij krijgen dan een mix van individuele lessen en samenspel (trio, kwartet,…). In samenspraak met de leerkrachten kan hieraan gewerkt worden. Vanzelfsprekend is dit onderdeel afhankelijk van het aantal inschrijvingen en daarmee samenhangend de mogelijkheid om tijd vrij te maken.
  • Choir

   Alle deelnemers van onze stage worden opgenomen in een saxofoonchoir en werken samen aan een drietal stukken die op het slotconcert gespeeld zullen worden. Tijdens de verschillende repetities kan in kleinere groepen gewerkt worden, onder leiding van een van de leerkrachten, of met alle leerlingen samen. Het saxofoonchoir wordt gedirigeerd door Tijl Verhaeghe. Tijl doet dit jaar opnieuw beroep op Tom Hondeghem om een werk speciaal voor deze stage te schrijven.
  • Dagindeling

   Klik hier voor de dagindeling voor de allerkleinsten
   Zaterdag 1 juliDagindeling
   09u Onthaal: koffie/thee, kennismaking en verdeling van de kamers
   10u Saxofoon choir
   12u Middagmaal
   13u Lagere en Middelbare graad: Ensemble
   Hogere graad: individuele lessen en kamermuziek
   16u Pauze
   16u30 Lagere en middelbare graad: individuele lessen en kamermuziek
   Hogere graad: Ensemble
   18u30 Einde van de lessen
   19u BBQ!

   Zondag 2 juliDagindeling
   09u Saxofoonchoir
   10u30 Pauze
   11u Lagere en middelbare graad: Ensemble
   Hogere graad: Ensemble
   12u Middagmaal
   13u30 Masterclass Saxofoon
   14u30 Masterclass of individuele les op afspraak bij leerkrachten
   17u30 Leraarsconcert
   18u30 Avondmaal
   19u30 Lagere graad: Film
   Middelbare en hogere graad: Clinics met doorschuifsysteem
   21u Avondactiviteit (mét thema)

   Maandag 3 juliDagindeling
   09u Saxofoonchoir
   10u Pauze
   10u30 Lagere & middelbare graad: Ensemble
   Hogere graad: Individuele lessen & kamermuziek
   12u30 Middagmaal
   14u Lagere en middelbare graad: Individuele les en kamermuziek
   Hogere graad: Ensemble
   16u Saxofoonchoir
   17u Pauze met "vieruurtje"
   18u SLOTCONCERT & RECEPTIE

   Dagindeling voor de allerkleinsten

   Zaterdag 1 juliDagindeling
   09u Onthaal: koffie/thee, kennismaking en verdeling van de kamers
   10u Saxofoonchoir
   12u Middagmaal
   13u Animatie (spelletjes, rusten,…)
   14u30 Individuele les (ademhaling, mondstand, houding, nieuwe noten,…)
   16u Pauze
   16u30 Groepsles
   18u VRIJ (onder toezicht van een animatrice)
   BBQ!
   Avondspelletje

   Zondag 2 juliDagindeling
   09u Saxofoonchoir
   10u30 Pauze
   11u Boomwhackers (repetitie in functie van het slotconcert)
   12u Middagmaal
   13u30 Masterclass bijwonen of rusten
   14u30 Animatie
   16u Individuele les (ademhaling, mondstand, houding, nieuwe noten,…)
   17u30 Leraarsconcert
   18u30 Avondmaal
   19u30 Film

   Maandag 3 juliDagindeling
   09u00 Saxofoonchoir
   10u00 Pauze
   10u30 Boomwhackers
   11u30 Individuele les + groepsles
   12u Middagmaal
   14u Animatie
   15u CHECK-UP Boomwhackers & partituren saxofoonchoir
   16u Generale repetitie
   17u Pauze met "vieruurtje"
   18u SLOTCONCERT & RECEPTIE
  • Docenten

   Tijl Verhaeghe

   Tijl Verhaeghe

   Saxofonist Tijl Verhaeghe begon zijn studies saxofoon aan de Oudenaardse Muziekacademie en trok dan naar de Kunsthumaniora te Gent, waar hij in 1996 met vrucht de middelbare studies beëindigde. Aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel bij de heer Norbert Nozy zette hij zijn muzikale studies verder. In het schooljaar 2000-2001 studeerde hij er met grote onderscheiding af voor saxofoon en kamermuziek en speelde hij de finale van de nationale wedstrijd Tenuto. Het daaropvolgende schooljaar behaalde hij aan het Muziekconservatorium te Antwerpen het hoger diploma “Concertsolist saxofoon” bij de Heer Hans De Jong. Tijl is als saxofonist actief in Het Bevers Hamonie-orkest, Saxofoonkwartet “Sax-on-air” en speelt freelance in meerdere orkesten en ensembles. Hij is dirigent van jeugdorkest NOOTuitgang, het orkest van de kunsthumaniora te Brussel en harmonieorkest Musikalo uit Sint-Katharina-Lombeek. Als free-lance dirigent is hij actief bij verschillende ensembles en orkesten. Tijl heeft zijn hart verloren aan het lesgeven aan jonge muzikanten. Hij geeft saxofoonles, kamermuziek en creatief musiceren aan de Kunsthumaniora te Brussel en saxofoonles en aan de muziekacademie te Oudenaarde.
   Ann Verschuere

   Ann Verschuere

   Ann Verschuere werd geboren in Tielt. Na het volgen van saxofoon, piano en AMT aan de plaatselijke muziekacademie, vervolledigde ze haar muziekstudies aan het Lemmensinstituut in Leuven. In 2000 behaalde ze haar meesterdiploma saxofoon bij Ed Bogaard. Sinds september 2000 geeft ze saxofoon en instrumentaal ensemble aan de muziekacademie van Veurne en momenteel heeft ze Veurne geruild om aan de slag te gaan in de academie van Tielt waar ze saxofoon, samenspel en Instrumentaal Ensemble geeft. In de academie van Roeselare geeft ze eveneens saxofoon. Verder is ze muzikaal actief als vast lid in SAXONAIR en speelde ze reeds mee in verschillende producties van de Filharmonie, de koninklijke Muntschouwburg en de Vlaamse Opera.
   Koen Dries

   Koen Dries

   Koen Dries (1986) is een saxofonist en dirigent afkomstig uit Dessel. Aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel behaalde hij het diploma orkestinstrumenten optie saxofoon met grootste onderscheiding in de klas van Norbert Nozy en Luc Schollaert. Momenteel studeert hij HaFaBradirectie bij Norbert Nozy en is hij werkzaam als assistent van de saxofoonklas van het Koninklijk Conservatorium Brussel. Als saxofonist behaalde Koen verschillende titels op de VLAMO-solistenwedstrijden. Hij werd tweevoudig laureaat van de Wedstrijd voor Jonge saxofonisten te Dinant, waaronder één keer laureaat eerste prijs. Hij werd ook laureaat eerste prijs van de Axion Classics wedstrijd. Hiernaast werd een speciale beurs voor jonge talentvolle muzikanten van de Vlaamse overheid aan hem toegekend en werd hij beloond met de prijs “Ingeborg Köberle” voor zijn uitzonderlijke resultaten als student aan het conservatorium van Brussel. Als solist speelde hij met het Brussels Philharmonic Orchestra, het Harmonieorkest van het Koninklijk Conservatorium Brussel, Nuevo Musiche en diverse kamerensembles van het conservatorium in werken van P. Maurice, R. Boutry, F. Neyrinck, B. Jolas, … Als dirigent richtte Koen het Brussels Wind Ensemble op, waarmee hij concerten verzorgt voor het Koninklijk Conservatorium Brussel. Daarnaast dirigeerde hij de Deutsche Kammerakademie Neuss am Rhein en het Harmonieorkest van het KCB in werken van Mendelssohn, Schubert, Lutoslawski, Stravinsky, Milhaud, Poulenc, Satie,… Naast zijn opleiding aan het conservatorium volgde Koen lessen bij Peter Gülke, Bart Bouckaert, Piet Jeegers en Lucas Vis. Ook dirigeert hij Koninklijke Fanfare de Eendracht uit Dessel en de jeugdfanfare BOEM TUUT.
   Lieve De Rop

   Lieve De Rop

   Lieve De Rop volgde vanaf 1969 lessen aan de Muziekacademie August de Boeck in Asse en behaalde er einddiploma’ s voor notenleer,muziekgeschiedenis, harmonie, klarinet en saxofoon. Na haar humaniora studies studeerde ze aan de conservatoria van Gent en Antwerpen en behaalde er eerste prijzen voor notenleer, muziekgeschiedenis, harmonie, saxofoon en kamermuziek , hoger diploma’s voor saxofoon en kamermuziek, en getuigschriften voor transpositie en pedagogie. Sedert 1984 is zij docent saxofoon, klarinet en ensemble ( saxofoonensemble en klarinetchoir) aan de muziekacademie te Asse. Ze was verschillende jaren baritonsaxofoniste van het Schaarbeeks saxofoonkwartet. Momenteel is ze dirigente van de Gildejeugd te Asse. Ze schrijft regelmatig arrangementen en bewerkingen voor harmonieorkest en ensembles.
   Pieter Delaere

   Pieter Delaere

   Pieter Delaere begon als prille zevenjarige saxofoonen slagwerk te volgen aan de academie voor muziek, woord en dans en studeerde voor allebei af met Grootste Onderscheiding. Na de humaniora (richting Latijn-Wiskunde) zette Pieter zijn studies verder aan de Hogeschool Gent (departement Conservatorium) en studeerde er in 2011 af als Master in de Uitvoerende Muziek (klassiek saxofoon) met Grote Onderscheiding bij Koen Maas, Raf Minten en Rik Vaneyghen. Daar volgde hij ook directie als optie-vak in de klas van Dirk Brossé en Wim Belaen. Ook studeerde hij in het kader van het Erasmus-project een jaar bij Federico Mondelci te Pesaro (IT). Daar behaalde hij in de opleiding solist klassiek saxofoon 30/30 cumlaude. Na zijn master-opleiding, volgde Pieter nog een cursus instrumentale directie bij Bart Picqueur. Hij won de Eerste Prijs op het International Music Tournament (TIM) te Verona (Italië), werd halve finalist op het Circolo Cameristico Piemontese te Chieri (Italië) en won 11 nationale prijzen als saxofonist en componist (Axion Classics, Concours pour Jeunes Saxophonistes te Dinant, Sabam-prijs voor Belgische Artistieke Promotie, Vlamo solistenwedstrijd, …). Pieter is als componist verbonden aan de uitgeverij Golden River Music, en is dirigent van 3 fanfares: de Fanfare Concordia Malderen, Fanfare Nut en Vermaak Maldegem en het Fanfare Orkest Lebbeke. Hij zette echter zijn eerste stappen als dirigent bij de Jeugdharmonie Kruishoutem en de harmonie Sint-Cecilia Langemark, waar hij nog steeds actief is. Hij concerteert als saxofonist met meerdere orkesten en ensembles (I Solisti del Vento, Italian Saxophone Orchestra, Belgian Saxophone Ensemble, Serrano saxofoon kwartet,…) in binnen- en buitenland (België, Frankrijk, Italië, Nederland, Ethiopië, China, Zuid-Korea,…). In 2014 behaalde Pieter het postgraduaat Cultuur- en Kunstmanagement aan de Universiteit Gent (School voor Social Profit en Publiek Management). Momenteel is hij als leerkracht saxofoon, samenspel en instrumentaal ensemble verbonden aan de academies van Aalst en Harelbeke.
   Sarah Decroubele

   Sarah Decroubele

   Sarah Decroubele (1993) volgde op negenjarige leeftijd voor het eerst saxofoonles aan de Academie voor Muziek en Woord in Oudenaarde bij Dhr. Tijl Verhaeghe. In 2007 trok ze naar de kunsthumaniora in Brussel om haar studie verder te zetten. Ook daar was Tijl Verhaeghe haar docent. Voor haar hogere studies trok Sarah naar het Koninklijk Conservatorium in Brussel om er bij Dhr. Norbert Nozy te studeren. Hier behaalde ze in 2013 haar bachelordiploma met onderscheiding en dit jaar zal ze haar masteropleiding afronden. In 2011 won Sarah een eerste prijs bij de ‘Dexia Classics’ in Brussel. Sarah volgde masterclasses bij o.a. Arno Bornkamp, Sergio Assad, Kenneth Tse, Jean-Pierre Cnoops, Johan Vanderlinden, en Alfonso Padilla. Ze speelde mee in projecten van ‘De Munt’ en de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen. Ze is spelend lid bij jongerenorkest ‘Nootuitgang’, waar ze dirigente is bij het beginnersorkest ‘Nootingang’. Sinds 2011 geeft ze saxofoon, muziekinitiatie en muziekleer aan de jeugdmuziekschool in Dworp. Daarnaast geeft ze nog saxofoonles aan de jeugd van de harmonie in Lot.
   Ann Nijs

   Ann Nijs

   Ann werd geboren te Tongeren. In de muziekacademie van Tongeren begon ze haar muzikale studies met eerst piano als instrument en daarna ook de saxofoon. De liefde voor de saxofoon ontstond zo bij de fanfare “De Ware Vrienden “ van Bommershoven. Al snel had ze de microbe beet voor dit instrument en werkte haar humaniora af aan de kunsthumaniora van het Lemmensinstituut waar ze ook haar hogere studies verder zette. Aan het Lemmensinstituut behaalde zij een eerste prijs notenleer en het Meestergraaddiploma saxofoon en kamermuziek. Ann is als leerkracht saxofoon verbonden aan het Stedelijk Conservatorium te Mechelen en bespeelt de alt-saxofoon bij het saxofoonkwartet Quatre Quart. Met haar leerlingen behaalde zij steeds finaleplaatsen bij de solistenwedstrijden van Vlamo en de saxofoonwedstrijd te Dinant.

   Nele Tiebout

   Paul Hermsen

  • Masterclass

   Ties Mellema

   tiesmellemaDe Nederlandse Muziekprijsjury over Ties Mellema: “Mellema geeft de luisteraar elke keer een nieuwe betekenis van een muziekstuk; bij jazz heet het improviseren, bij klassiek interpreteren.” Ties Mellema, saxofoons
   De staat van dienst van saxofonist Ties Mellema  is indrukwekkend. Hij studeerde cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam en is vaandeldrager van de nieuwe generatie  saxofonisten in Nederland. Hij kan inmiddels bogen op een imposante solo-carrière en maakt al weer ruim 15 jaar deel uit van het roemruchte Amstel Quartet. Hij doceert in Tilburg aan de Fontys Hogeschool. Met het kwartet en als solist toerde hij in de loop der jaren de hele wereld over. Hij concerteerde met diverse grote orkesten, zoals bij voorbeeld in Venezuela met de tot de verbeelding sprekende dirigent Gustavo Dudamel en zijn Simon Bolivar Jeugdorkest.
   Op achtjarige leeftijd besloot Ties Mellema dat hij saxofoon wilde spelen. Zijn vader liet hem Charlie Parker horen en die klank beviel hem; bovendien zou de saxofoon hem helpen met zijn astma. De keuze was goed, de veelzijdigheid van het instrument past volledig bij Ties. Na zijn studie bij Arno Bornkamp nam Ties les bij de grote saxofonisten Johnsson (Stockholm) en Londeix (Bordeaux). Ook studeerde hij bij Anner Bijlsma met als doel zich muzikaal verder te ontwikkelen. Een intrigerende keuze van de saxofonist, om les te nemen bij een al even eigenzinnige cellist…  Met bevriende musici richtte hij het Amstel Quartet op dat over de hele wereld naam maakte. Met zijn pianist Wijnand van Klaveren speelde hij jarenlang recitals. In deze intensieve samenwerking ontwikkelde dit duo een persoonlijke en intieme stijl. Nadat Wijnand zich toegelegde op het schrijven van muziek, vervolgde Ties zijn duospel met Hans Eijsackers. Zij maakten een succesvol debuut als duo in het Concertgebouw in Amsterdam in 2007. Ties' muzikantschap kenmerkt zich door zijn drang naar exploratie en grenzeloosheid. Niet alleen speelde hij vele premières van nieuwe composities die voor hem werden geschreven, daarnaast is hij een fanatiek bewerker van muziek uit alle stijlperiodes (Het oeuvre van Bach vormt een rode draad) en is hij continu op zoek naar nieuwe cross-over vormen met jazz-, pop-, wereldmuziek, theater en dans. Deze veelzijdige manier van werken leverde Ties samenwerkingen over de hele wereld op met o.a. Gustavo Dudamel, Concertgebouw Tracks, MTV, Tania Kross, the Four Baritones en Hans Dulfer. In 2014-2015 maakte Ties samen met regisseur Jos van Kan, componist Ian Wilson en stage designer Michiel Voet, de persoonlijke muziektheater voorstelling ‘ The End of Desire’ die in Nederland en Ierland werd opgevoerd. Ties is diverse malen onderscheiden en ontving als hoogste erkenning in 2010 de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs. Zijn onverzettelijkheid en gedrevenheid bleken in de jaren ervoor toen hij, als gevolg van een ongeluk, zijn rechterhand ernstig blesseerde. Na revalidatie, meditatie en enige aanpassingen aan de instrumenten vocht hij zich uiteindelijk uit dit diepe dal en kwam er als een veel meer allround musicus uit. In 2015 werd Ties gediagnosticeerd met lymfklierkanker. Na een intensieve chemokuur en revalidatie kwam Ties in 2016 weer terug. Op het eigen label Amstel Records zijn verschillende fascinerende solo- en kwartetalbums verschenen. Voor veel meer informatie en talloze luistervoorbeelden zie: www.tiesmellema.nl Ties Mellema gebruikt Vandoren rieten, mondstukken en ligaturen. Eindhovens Dagblad: “fenomenaal saxofonist”, “De beste van zijn generatie”, “speelde soepel en kleurrijk, liet zijn instrument zingen en stralen, benutte de klankmogelijkheden over de volle lengte en voegde zich met grote fijnzinnigheid naar de wisselende emotie in de muziek.” Volkskrant: ”...laat saxofonist Ties Mellema even horen waarom hij vorige week de eerste Grachtenfestivalprijs ontving. Het slot van Cole Porter's 'Begin the Beguine': in jaren niet zo'n lekkere blue note gehoord." NRC Next en NRC over Ties Mellema en de Nederlandse Muziekprijs 2010: ”hoor je Mellema spelen, dan snap je waarom de prijs juist hem werd toegekend. Zijn toon is soepel en warm, zijn podiumaanwezigheid enthousiasmerend.” Gilberto Ponce over Ties Mellema met het Orquesta Sinfónica de Chile in het Saxofoonconcert van JacobTV: “...de geweldige solist Ties Mellema, die absolute meesterschap over de saxofoon liet zien, qua timbre, articulatie en frasering. Door zijn prachtige geluid was hij een bepalende factor in het succes van dit concert.” Fanfare Magazine: “Baritone sax player Ties Mellema is particularly impressive.” Trouw: “...waarschijnlijk de beste baritonsaxofonist die er op dit moment te vinden is... De meeste saxofonisten spelen niet met twee handen wat Mellema met eentje doet.” Trouw: “We noemen Bram van Sambeek, Ties Mellema, Erik Bosgraaf, Izhar Elias, Lavinia Meijer, Klaartje van Veldhoven, Ralph van Raat, Rembrandt Frerichs, om in Nederland te blijven. Allemaal op zoek naar klassiek met een twist, naar een formule om jongeren naar die zogenaamd hermetische wereld van de klassieke muziek te lokken. "
  • Praktisch

   Download de flyer

   Kostprijs voor de stage

   Internen: €175, leerling kunsthumaniora €125 (maaltijden inbegrepen)
   Externen: €125 (middagmaal inbegrepen)

   Wat moeten jullie meebrengen?

   Externen
   • Instrument (en) en benodigdheden (rieten, …)
   • Partituren van de repertoirestukken + de pianopartituur
   • Potlood

   Internen
   • idem externen
   • +
   • Kledij voor 3 dagen
   • Slaapzak of deken
   • Hoeslaken & kussen of kussenovertrek
   • Toiletgerief
   • Douchehanddoek
  • Inschrijven

   Uiterlijk zondag 25 juni 2017. Deze deadline laat ons toe om een mooi gestructureerde planning voor individuele lessen, kamermuziek en ensemble op te stellen.
   Hoe? Door het invullen van onderstaand inschrijvingsformulier
   !!! Geef bij jullie inschrijving ook jullie voorkeur voor kamermuziek en / of individuele lessen op !!! De inschrijving is pas definitief na storting van het inschrijvingsgeld op het rekeningnummer BE43 8335 2994 3501,
   met vermelding van je naam, instrument en “saxofoonstage 9”.
 • Klarinetstage

  • Over

   1, 2 en 3 juli: klarinet- en saxofoonstage Brussel. John Van Laethem, leerkracht aan de Kunsthumaniora Brussel, organiseert dit jaar voor de 9de maal de klarinetstage. De stage staat open voor alle leerlingen klarinet vanaf Lagere 3 tot en met conservatoriumstudenten. Zij krijgen instrumentles (individueel) en worden ingeschakeld in kleinere kamermuziekgroepen zoals kwartetten. Hét absolute hoogtepunt voor veel leerlingen is het grote klarinetchoir waarin alle deelnemers worden opgenomen! John zal ook dit jaar een beroep doen op een team van gerespecteerde leerkrachten. Dit zijn Bart Watté, Anne Piirainen en Nadine Vandingenen, Michèlle Geerlings en David Vanmaele. De masterclass klarinet wordt dit jaar gegeven door Annelien Van Wauwe. Er zijn twee formules mogelijk. De deelnemers kunnen elke avond naar huis gaan of op het internaat van de kunsthumaniora overnachten. Naast de mooie lokalen en de concertzaal is dit zeker een extra troef! Het internaat is op de tweede en de derde verdieping van het gebouw zelf, zodat internen de school niet moeten verlaten om op hun kamer te geraken. Voor de internen organiseert het feestcomité van deze stage avondactiviteiten, zodat de leerlingen zich ook ‘s avonds geen seconde vervelen. Op het slotconcert krijgen de deelnemers de kans om te tonen waaraan zij gedurende deze driedaagse gewerkt hebben. Ook solisten kunnen zich muzikaal in de kijker spelen. Zij worden hierbij vakkundig begeleid op piano door Stefaan Poelmans, Paul Hermsen of door het het choir. Dit slotconcert vindt plaats in de Kunsthumaniora Brussel (het slotconcert gaat door in zaal Minelli). Alle ouders, familie en kennissen worden hierop vriendelijk uitgenodigd. Na het concert kan u genieten van een gezellige receptie. Organisator van de stage
   John Van Laethem
  • Individuele lessen

   Op de klarinetstage geeft een team van gemotiveerde en gerespecteerde leerkrachten les: John Van Laethem, Anne Piirainen, Bart Watté, Nadine Vandingenen, Michèlle Geerlings en David Van Maele. Van zelfsprekend kan het aantal leerkrachten nog aangevuld worden. Dit hangt af van het aantal inschrijvingen. De leerlingen worden verdeeld volgens graad (of gelijkgesteld niveau) en krijgen over de drie dagen gespreid les van elk van de leerkrachten. In de individuele les leer je op verschillende manieren bij. Enerzijds krijg je zelf les van de leraar en word je gestimuleerd om je eigen speelniveau op te krikken, en anderzijds leer je enorm veel door het bekijken en beluisteren van een andere leerling van jouw groep die les krijgt. Vanzelfsprekend komt iedereen bij elke leraar aan de beurt. Dit wordt in goede banen geleid door een perfect geolied doorschuifsysteem. Leerlingen die in aanmerking komen voor een solo op het slotconcert worden ook individueel begeleid door John en werken uitgebreid met de pianobegeleider.
  • Ensemble

   Leerlingen die ook graag in kleinere samenspelgroepen zouden willen spelen mogen dit melden op de eerste dag van de stage. Zij krijgen dan een mix van individuele lessen en samenspel (trio, kwartet,…). In samenspraak met de leerkrachten kan hieraan gewerkt worden. Vanzelfsprekend is dit onderdeel afhankelijk van het aantal inschrijvingen en daarmee samenhangend de mogelijkheid om tijd vrij te maken.
  • Choir

   Alle deelnemers van onze stage worden opgenomen in een klarinetchoir en werken samen aan een drietal stukken die op het slotconcert gespeeld zullen worden. Tijdens de verschillende repetities kan in kleinere groepen gewerkt worden, onder leiding van een van de leerkrachten, of met alle leerlingen samen. Het voltallige klarinetchoir staat onder leiding van John Van Laethem.
  • Dagindeling

   Zaterdag 1 juliDagindeling
   09u00 onthaal: koffie, thee, kennismaking en verdeling van de kamers
   10u00 Klarinetchoir (verdeeld in lagere, middelbare, hogere graad)
   11u30 Klarinetchoir (iedereen)
   12u00 middagmaal
   13u00 Individuele lessen
   16u00 Pauze
   16u30 Individuele lessen & Kamermuziek
   18u30 Einde van de lessen
   19u00 BBQ

   Zondag 2 juliDagindeling
   09u00 Tai Chi
   10u Klarinetchoir
   11u Lagere en middelbare graad: kamermuziek
   Hogere graad: individuele lessen en kamermuziek
   12u30 Middagmaal
   13u30 Masterclass Klarinet Annelien Van Wauwe
   (Tijdens deze masterclass kunnen, in overleg met de leerkrachten,
   ook individuele lessen of kamermuziek ingepland worden).
   17u00 Choir met Annelien Van Wauwe
   18u30 Avondmaal
   20u Leraarsconcert voor de leerlingen van de stage
   21u00 Avondactiviteit (mét animatie)

   Maandag 3 juliDagindeling
   09u00 Choir
   10u00 Pauze
   10u30 Lagere en middelbare graad: kamermuziek
   Hogere graad: individuele lessen en kamermuziek
   12u30 Middagmaal
   14u00 Voorbereiding slotconcert
   17u00 Pauze met "vieruurtje"
   18u00 Slotconcert & receptie
  • Docenten

   John Van Laethem

   John Van Laethem

   Klarinettist John Van Laethem begon zijn muzikale studies aan de Kunsthumaniora te Brussel en bekwaamde zich verder aan het Koninklijk Muziekconservatorium van dezelfde stad. Daar studeerde hij bij Pierre Bulté, Hedwig Swimberghe , Arie Van Lysebeth en Piet Jeegers.Hij behaalde verschillende Eerste Prijzen en volgde daarna zomercursussen bij o.a Walter Boeykens. In 1981 werd hij laureaat van de Nationale Muziekwedstrijd van Belgie (Pro Civitate-wedstrijd ) en in 1986 finalist in de Tenuto-wedstrijd. Als klarinettist concerteerde hij met verschillende ensembles zoals het B.R.T-Filharmonisch Orkest ,Symfonia en Ex Tempore o.l.v Florian Heyerick, Arc en Ciel, Marsyas olv E.Saveniers en Orkest der Lage Landen. Verschillende concerten werden opgenomen door KLARA. John Van Laethem is klarinettist bij het Koninklijk Harmonieorkest van de Gidsen en geeft les aan de Kunsthumaniora van Brussel en academie van Ninove. Hij wordt regelmatig gevraagd als gastdocent en jurylid van belangrijke klarinetconcours. In 1998 richtte hij zijn eigen Clarinet Choir op. Naast grote aandacht voor werken van eigen bodem, omvat zijn repertoire alle genres van de klarinetliteratuur,van vroeg-klassiek tot hedendaagse componisten. Recitals en kamermuziek met gerenommeerde ensembles als het Arriaga- en het Rubio-strijkkwartet en met zijn eigen Trio Clarino, maken van hem een veelgevraagd klarinettist. Met zijn trio concerteerde hij op tal van festivals en in concertreeksen. Vaak werden hiervan opnames gemaakt. In 2003 nam hij samen met zijn trio op uitnodiging van Klara (Radio 3) en het platenlabel Phaedra een CD op. Op deze CD staan werken van Michail Glinka, Paul Juon, George Lonque en hedendaagse componisten als Koen Dejonghe en Daniël Gistelinck. De CD werd CD van de week in het bekende Klara-programma van Fred Brouwers en kreeg bijzonder lovende kritieken in binnen- en buitenland…

   Bart Watté

   Bart Watté

   Bart Watté (Gent 1979) studeerde klarinet bij Eddy Vanoosthuyse in het Lemmensinstituut te Leuven en behaalde zowel zijn Meestergraad klarinet als zijn Specialisatie-einddiploma met de grootste onderscheiding. Hij volgde masterclasses klarinet bij o.m. Robert Spring, Luis Rossi, Howard Klug, Anthony Pay, Thomas Friedli en Wenzel Fuchs. Verder volgde hij nog orkestdirectie bij Edmond Saveniers en Nick Ost. Naast zijn hoofdbezigheid als soloklarinettist bij de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen is Bart actief als componist, arrangeur, studiomuzikant en opnameregisseur. Hij is medestichter van het ensemble Xtravaganza en speelde als freelancer meermaals in het Brussels Philharmonic, het Collegium Instrumentale Brugense en het Marsyas-orkest. Daarbuiten is hij actief als privé-leraar en treedt hij als solist en kamermusicus op in binnen- en buitenland. Hij is stevig verankerd in de wereld van de blaasmuziek en wordt regelmatig gevraagd als gastdirigent/VLAMO-deskundige. In januari 2013 werd hij aangesteld als dirigent van Koninklijke Harmonie Sint-Jozef te Tielt-Winge.

   Anne Piirainen

   Anne Piirainen

   Anne Piirainen studeerde klarinet aan het Tchaikovsky-conservatorium Moskau bij Vladimir Sokolov en verder bij Walter Boeykens aan de Conservatoria Rotterdam en Antwerpen (diploma concertsolist). Zij werd laureate van de Erasmusprijs (Nederland) en het Carl-Nielsen-Concours (Denemarken). Anne werkt als freelance-klarinettiste in verschillende orkesten en ensembles. Sinds juli vorig jaar woont Anne in Zweden.

   Nadine Vandingenen

   Nadine Vandingenen

   Nadine Vandingenen (°1978) begon haar muzikale studies aan de muziekacademie van Tessenderlo. Zij vervolgde deze studies aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Antwerpen in de klas van Dhr. Walter Boeykens, Raymond Dils en Ivo Lybeert, waar zij in 2001 haar Meestergraadsdiploma klarinet behaalde. Gedurende haar opleiding volgde ze ook lessen basklarinet in de klas van Dhr.Jan Guns, waar ze masterclasses volgde bij o.a. Josef Horak en Renate Rusche. Vanaf 2001 gaf Nadine interims in diverse academies en speelde ze mee in verschillende ensembles en orkesten, waaronder de Filharmonie, het Vlaams Radio Orkest en het orkest van de Koninklijke Muntschouwburg. Momenteel geeft ze les in de academies van Mortsel en Mol.

   David Van Maele

   David Van Maele

   David Van Maele (°1975 Gent) begon zijn muzikale studies aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord in Tielt bij Franky Sarrazijn en Geert Defauw, beide ere-klarinettisten bij de Muziekkapel van de Gidsen. Hierna zette hij de stap naar de kunsthumaniora in Gent om vervolgens zijn professionele carrière te starten aan het Lemmensinstituut in Leuven bij Eddy Vanoosthuyse. Hij behaalde er de diploma’s meester in de muziek (1999, grote onderscheiding), Manama in kamermuziek (grootste onderscheiding) en Manama specialisatie in de muziek (2002, grootste onderscheiding). Een rijke orkestervaring deed hij op in verschillende Belgische jeugdorkesten zoals het Filharmonisch Jeugdorkest van Vlaanderen, het Belgisch Jeugdorkest (jonge filharmonie). Daarna vervolmaakte hij zich door vele masterclasses te volgen in binnen- en buitenland, bij gerenommeerde klarinettisten zoals Wenzel Fuchs, Edouard Brunner, Howard Klug, Luis Rossi, Thomas Friedli, Guy Deplus. In 2001 werd David aangeworven als klarinettist bij de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen waar hij momenteel de functie van 1e solist es-klarinet bekleedt. Sinds 1999 is hij leraar klarinet en Instrumentaal Ensemble aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord in Tielt en was van 2001 tot 2008 gastprofessor klarinet/Es-klarinet aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent. David bespeelt de Wurlitzer Klarinetten. David is medeoprichter van het klarinetkwintet Code 5, een virtuoos samenspel van vijf topmuzikanten die alle als solist verbonden zijn aan de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen. Hij is een veelgevraagd klarinettist bij diverse symfonische orkesten en ensembles zoals De Filharmonie, Brussels Philharmonic, de Vlaamse Opera, Il Novecento, het Nationaal Orkest van België. Met zijn vertolking van het 2de klarinetconcerto van Oscar Navarrowon David Van Maele op 09 januari 2015 de Eerste prijs van de internationale online competitie voor de beste uitvoering van dit concerto samen met het Bevers Harmonieorkest. De jury bestond uit de Spaanse klarinettisten José Franch-Ballester, die de wereldpremière vertolkte, en José Gonzalez Granero (principal clarinet San Francisco Opera) en uiteraard de componist Oscar Navarro. Website David Van Maele

   Michèlle Geerlings

   Michèlle Geerlings

   Michèlle Geerlings (1984, België) begon haar klarinetstudies in de Academie Maasmechelen. Ze studeerde verder aan het conservatorium Maastricht bij Leo van Tol (‘Bachelor’ en ‘Master’), in de Robert Schumann Hochschule Düsseldorf bij Kerstin Grötsch (‘Konzertexam’) en aan het Lemmensinstituut Leuven (‘Master na Master’ en ‘Kamermuziek’). Ze volgde masterclassen en lessen bij onder andere Ralph Manno, Frank van den Brink, Harmen De Boer, James Campbell en Karl Leister. Ze speelde klarinet, basklarinet en contrabasklarinet in het orkest van de Munt, La Monnaie (Brussel), Brussels Philharmonic, European Union Youth Orchestra, Philharmonie Zuidnederland, Luchtmachtkapel Nederland, Nationaal Jeugdorkest Nederland en als solist bij de Neue Philharmonie Nordrein-Westfalen. In het European Union Youth Orchestra won ze de “Chairmans Award”. Michèlle is docent klarinet aan de Academie Muziek Theater & Dans Maasmechelen, waar ze tevens dirigent is van het klarinetensemble Claricon Maasmechelen. In 2015 en 2016 geeft ze ook les op de klarinetstage van de Kunsthumaniora Brussel. Ze is als klarinettist verbonden aan Ensemble Zuiderwind en Les Chats Noirs en treedt regelmatig als solist op met ensembles en orkesten. Ze schreef de serie klarinetmethodes “Klarinetpret”. Website Michèlle Geerlings
  • Masterclass

   annelienvanwauweDe Belgische klarinettiste Annelien Van Wauwe, momenteel een BBC New Generation Artist, is bekend om haar uitvoeringen op zowel moderne als historische klarinet. Ze wordt beschouwd als een van de meest boeiende en originele klarinettisten van haar generatie. Vanaf jonge leeftijd won zij talrijke internationale wedstrijden, zoals in Lissabon, Turijn, Brussel en Berlijn. De gedeelde overwinning op de 61ste Internationale Muziekwedstrijd van de ARD in München in 2012, was een beslissende stap naar
   internationale erkenning. Sindsdien trad zij op met toonaangevende orkesten zoals het SWR Radiosymphonie Orchester
   Stuttgart, het symfonieorkest van de Bayerische Rundunk, de Nürnberger Philharmoniker, Brussels Philharmonic, het BBC Symphony Orchestra en het BBC Philharmonic Orchestra.
   Ze trad ook op met diverse kamerorkesten zoals het Orchestre de Chambre de Genève, het Prague Chamber Orchestra, het Wiener Kammerorchester en het Münchner Kammerorchester. Zij trad regelmatig op in prestigieuze muziekzalen waaronder de Tonhalle Zürich, Bozar Brussels, het Konzerthaus Berlin, het Konzerthaus Vienna en
   het Concertgebouw Amsterdam.
   In 2014 speelde Annelien een bejubeld debuut met het Deutsches Symphonieorchester in de Philharmonie te Berlijn, met een uitvoering van het klarinetconcerto van Aaron Copland. Bij de te verwachten hoogtepunten in het seizoen
   2016-2017 behoort de wereldpremière in Zürich van de ‘Sonata V’, aan haar opgedragen door Manfred Trojahn. Ze zal ook optreden
   in concerten met de Münchner Symphoniker, het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra en het BBC Scottish Symphony Orchestra. Zij werd opnieuw uitgenodigd voor uitvoeringen met het Ulster Orchestra in Belfast en het BBC National Orchestra of Wales, en zij debuteert in de zomer van 2017 in Wigmore Hall en in de BBC Proms in Cadogan Hall.
   Annelien is regelmatig te gast op internationale festivals zoals het Luzern Festival, het Schleswig-Holstein Musik Festival, de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, het Cheltenham Music Festival, het West Cork Chamber Music Festival, de Kissinger Sommer en het Festival de Radio France in Montpellier. Zij kreeg talrijke beurzen, onder meer van de Mozartgeselschaft Dortmund en de Banque Populaire Paris. Annelien ontving de Klara-prijs van de Vlaamse Radio en gaf een debuut-cd uit met klarinetsonates van Weinberg en Prokofiev (Genuin 2015). Annelien studeerde onder meer bij de internationaal befaamde soliste Sabine Meyer, die haar
   uitnodigde op een Europese tour met het Swedish Chamber Orchestra onder leiding van Andrew Manze. Zij nam ook deel aan masterclasses met de veelgevraagde leraar Yehuda Gilad. Annelien heeft een voorliefde voor oude muziek en studeerde klassieke klarinet bij Eric Hoeprich en Ernst Schlader.
   Annelien Van Wauwe is hoofddocente aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Website Annelien Van Wauwe
  • Praktisch

   Kostprijs voor de stage

   Internen: €175 (maaltijden inbegrepen), leerling kunsthumaniora brussel: €125
   Externen: €125 (middagmaal inbegrepen)

   Wat moeten jullie meebrengen?

   Externen
   • Instrument (en) en benodigdheden (rieten, …)
   • Partituren van de repertoirestukken + de pianopartituur
   • Potlood
   Internen
   • Instrument(en) en benodigdheden (rieten, …)
   • Partituren van de repertoirestukken + de pianopartituur
   • Potlood
   • Kledij voor 3 dagen
   • Slaapzak of deken
   • Hoeslaken & kussen of kussenovertrek
   • Toiletgerief
   • Douchehanddoek
   • Zakgeld
   • ...?
   Contact
   John Van Laethem 0475/ 26 75 92
  • Inschrijven

   Inschrijven kan via onderstaand formulier en door te betalen op rekeningnummer:
   vzw Da Capo
   IBAN: BE58 3770 3015 1879
   BIC: BBRUBEBB
   Met duidelijke vermelding: “Naam zoon/dochter+ instrument + klarinetstage 9 ”
   Inschrijven kan tot en met 25 juni 2017
 • Fluit-, hobo- en fagotstage

  • Over

   4 t.e.m. 6 juli 2018
   Ben jij op zoek naar een stevige muzikale opener van je zomervakantie? Speel jij al 1 of meerdere jaren fluit , hobo of fagot? Dan is onze 3-daagse stage in de Kunsthumaniora er absoluut een voor jou!
   individuele- en samenspellessen
   Je zal nieuwe werken leren kennen en je niveau verbeteren dankzij de dagelijkse individuele lessen. Korneel Alsteens, Johan Rycken, Leen Indigne , Bert Helsen, docenten aan o.a. de Kunsthumaniora Brussel en Carola Dieraert, staan hiervoor garant. Je kan zowel intern als extern deelnemen.
   Het internaat bevindt zich op de tweede verdieping van de Kunsthumaniora zodat we de campus nooit moeten verlaten. Voor internen zijn leuke avondactiviteiten voorzien. Het slotconcert op woensdagavond vindt plaats in de feestzaal van de kunsthumaniora om 19u. en is een toonmoment van de hoogtepunten uit de stage. Alle ouders, familie en kennissen worden hierop vriendelijk uitgenodigd. Sponsors
  • Programma

   INDIVIDUELE LESSEN
   In groepjes van 2 krijg je per dag 1 u. instrumentles en komen studies en/of repertoirewerken aan bod. Dankzij het team gemotiveerde en professionele docenten zal je speelniveau ongetwijfeld verbeteren. Je mag je verwachten aan een reeks tips om moeilijkheden te overwinnen of “slechte” gewoonten af te leren. Daarvoor wordt voldoende tijd voorzien om te kunnen studeren.
   SAMENSPEL
   Er wordt in groep gemusiceerd in kleine en grotere ensembles en we bereiden werken voor die op het slotconcert geprogrammeerd staan. Fluitisten krijgen de kans om piccolo, alt- en basfluit te spelen.
   SAMENZANG
   Per dag staat 1 uurtje zingen samen met de deelnemers van de strijkersstage op het programma.
  • Dagindeling

   woensdag 4 juli
   • Onthaal tussen 8 u 45 en 9 u 30
   • Individuele lessen en zelfstudie
   • Koor, samenspel en ensemble
   • Workshop: NTB
   • Avondactiviteit: NTB
   donderdag 5 juli
   • Individuele lessen en zelfstudie
   • Koor, samenspel en ensemble
   • Workshop: NTB
   • Avondactiviteit: NTB
   vrijdag 6 juli
   • Individuele lessen en zelfstudie
   • Koor, samenspel en ensemble
   • Voorbereiding van het slotconcert
   • 19u: slotconcert – ingang langs parking Karel Bogaerdstraat
  • Docenten

   Korneel Alsteens

   Korneel Alsteens

   Studies

   Korneel Alsteens behaalde aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen in de klas van Joris Van den Hauwe zijn meestergraad met grote onderscheiding. Hij volgde masterclasses bij Joost Gils, Henk Swinnen, Dominik Wollenweber en François Leleux en specialiseerde zich bij Eric Speller.

   Werk

   Naast aanvoerder hobo van het Symfonieorkest van Vlaanderen is Korneel lid van het blazersensemble I Solisti del Vento en speelt hij regelmatig bij andere ensembles als het orkest van Opera Vlaanderen en Casco Phil. Hij is ook leraar hobo aan de academies van Hamme, Oud-Heverlee en Overijse.

   Johan Rycken

   Johan Rycken

   Studies

   Johan Rycken is cum laude afgestudeerd, voor zowel dwarsfluit als kamermuziek aan het Kon. Muziekconservatorium Brussel.

   Werk

   Hij trad op als solist op muziekfestivals van o.a. Lausanne, Genéve en Lyon. Sinds 1993 is hij leraar fluit aan het Kon. Muziekconservatorium van Antwerpen. Daarnaast geeft hij ook nog les aan verschillende Kunsthumaniora’s. Johan Rycken is oprichter en intendant van het kamerorkest “Papageno”. Als gevolg van een prestigieus optreden in maart 2005, onder leiding van Walter Proost, waarbij de highlights van “De Stomme van Portici” van Auber ten gehore werden gebracht (live-opname cd) is het initiatief geopperd om het Orkest der Lage Landen op te richting waarvan Johan Rycken de functie van intendant bekleed.

   Leen Indigne

   Leen Indigne

   Studies

   Leen studeerde aan de kunsthumaniora te Brussel bij Johan Rycken en behaalde aan het Koninklijk Conservatorium Brussel de hogere diploma’s fluit en kamermuziek. Zij volgde masterclasses bij o.a. Trevor Wye, Gaby Van Riet, Susan Milan.

   Werk

   Als freelance concerteerde zij met I Fiamminghi, Ensemble Walter Boeykens en Prima la musica. Zij was tweemaal laureate van het Nederlands fluitconcours te Leiden en van de Dexia-Classics in de disciplines fluit en kamermuziek. Zij is uitermate fier op fluitenkwartet Pamina, waarmee ze geregeld concerten verzorgt, jaarlijkse tournées (Italië, Armenië, Rusland,…) alsook workshops. Zij heeft het lesgeven aan de academie te Londerzeel tijdelijk stopgezet om haar functie als bestuurder van Lemca musical instruments waar te nemen.

   Carola Dieraert

   Carola Dieraert

   Studies

   Carola Dieraert studeerde aan het conservatorium van Brussel bij Paul Dombrecht, Joris Van den Hauwe en Jan Maebe. Vervolgens behaalde ze haar masterdiploma voor hobo en althobo aan het conservatorium van Gent. Ze volgde masterclasses bij o.a. Albrecht Mayer, Emanuel Abbühl en David Walter.

   Werk

   Carola is vast verbonden als 2de hobo en althobo solo aan het Symfonieorkest Vlaanderen. Tevens speelt ze regelmatig als vervangster in onder andere het Nationaal Orkest van Belgie, de Brussels Philharmonic en l’Opéra Royal de Wallonie. Ze geeft les aan de academies van Zottegem, Gent en Ronse.

   Bert Helsen

   Bert Helsen

   Studies

   In 2004 behaalde Bert Helsen zijn diploma “master fagot” aan het Lemmensinstituut bij Dhr. Dirk Noyen. Daarna heeft hij zich vervolmaakt aan het IMEP te Namen bij Dhr. Grazziano Moretto en volgde hij masterclasses bij o.m. Georg Klütsch en Sergio Azzolini.

   Werk

   Hij was fagottist in het kamerorkest Prima La Musica en tussen 2005 – 2010 speelde hij bij het Symfonieorkest van Vlaanderen. Sinds 2011 is hij fagot solo bij het Nationaal Orkest van België o.l.v. Andrey Boreyko. In april 2013 speelde hij nog met dit orkest o.l.v. Walter Weller het concerto voor fagot van W.A. Mozart. Verder is hij nog actief in kamermuziekverband en trad hij op met tal van orkesten en ensembles hedendaagse muziek: Champ d’Action, Ictus-ensemble, het blazersensemble I Solisti Del Vento, Het Orkest van de Munt, de Vlaamse opera, deFilharmonie, Brussels Philharmonic, Opera Royal de Wallonie, Het Brabants Orkest, het Nationaal Jeugdorkest van Nederland. Naast het concerteren geeft hij nog fagotles en instrumentaal ensemble aan de muziekacademie van Beveren, Hemiksem en de Kunsthumaniora van Brussel.

   Sanne Caluwaerts

   Sanne Caluwaerts

   Sanne Caluwaerts verdiept zich in een eerste opleidingsfase in het dwarsfluitistenvak en studeert in Nederland (Arnhem) af als docerend musicus. Op het werkterrein blijkt algauw dat ze een brede interesse heeft in leerprocessen en in de link tussen muziek en beweging. Deze belangstelling brengt haar tot de Feldenkrais methode®, een methodische aanpak die "Bewustworden door beweging" en "Functionele Integratie" als uitgangspunten heeft. In 2010/2011 diplomeert Sanne zich als Practitioner voor deze methode, alsook voor de ervan afgeleide Child’Space Method®. De dynamiek van deze laatste methode ligt in de interactie tussen baby's en hun ouders. Sanne volgde eveneens een tweejarige opleiding aan het Brusselse Dalcroze instituut waarbij ze haar onderzoek naar de samenhang tussen muziek en beweging voortzette. Momenteel is Sanne docente aan de Gemeentelijke Academie voor Muziek & Woord van Sint-Agatha-Berchem en aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen (AP Hogeschool) en werkt ze in verschillende constellaties als muziek- en bewegingspedagoge.
  • Praktisch

   Inschrijvingsvoorwaarden Je kan deelnemen vanaf niveau academie L2, MG, HG of kunsthumaniora. Kostprijs Kostprijs voor 3 dagen:
   Intern €190,00, leerlingen kunsthumaniora Brussel €140,00
   extern €140,00 middagmaal en 4-uurtje inbegrepen

   Wat breng je mee ? – externen
   • Instrument en muziekstaander
   • Partituren + pianobegeleiding
   • Voldoende rieten en materiaal om rieten te maken voor hoboïsten indien je dit hebt
   • Partituren + pianobegeleiding ( je kiest 2 repertoirewerken of studies waaraan je wenst te werken tijdens de stage)
   Wat breng je mee ? – internen
   • Instrument en muziekstaander
   • Partituren + pianobegeleiding
   • Voldoende rieten en materiaal om rieten te maken voor hoboïsten indien je dit hebt
   • Partituren + pianobegeleiding ( je kiest 2 repertoirewerken of studies waaraan je wenst te werken tijdens de stage)
   • Hoeslaken, slaapzak, kussen en kussensloop
   • Toiletgerief en douchehanddoek
   • Kledij voor 3 dagen
   • Identiteitskaart
   Verdere vragen? Stuur een mail naar Leen Indigne: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Inschrijven

   Inschrijving
   Inschrijven kan tot uiterlijk vrijdag 15 juni 2018.
   Je inschrijving is definitief na storting op rekeningnr.
   BE02 7380 3276 8440 met vermelding van naam deelnemer en instrument
 • Strijkersstage

  • Over

   Bij aanvang van de zomervakantie organiseert de Kunsthumaniora Brussel steeds verschillende muziekstages.
   Alle strijkers kopen aan bod: viool, altviool, cello en contrabas.
   De stage gaat door op 4, 5 en 6 juli 2018
   Dus:
   Wil je je de eerste dagen van de vakantie laten onderdompelen in een bad van muziek en de examenstress van je afspelen? Duurt de vakantie zonder muziek veel te lang? Maak je sowieso altijd muziek en wil je gecoacht worden door top-docenten? Wil je de werksleur afwisselen met een driedaagse boordevol muziek en ontspanning?
   In alle gevallen ben je hier aan het juiste adres.
   We verblijven op de campus van de Kunsthumaniora Brussel en kunnen gebruik maken van alle accommodatie en faciliteiten. Ontspannen doen we in de mooie tuin en in de ontspanningsruimtes van het internaat. Overnachten en eten kan in het internaat van de Kunsthumaniora Brussel en dat allemaal in het zelfde gebouw! Heel deze driedaagse draait natuurlijk rond de strijkinstrumenten. Sponsor:
  • Programma

   Muziek:
   • Instrumentlessen: Iedere cursist krijgt 1 uur les  per dag.
    De jongsten krijgen een half uur individueel les en een half uur les per 2.
    De ouderen / gevorderden hebben iedere dag een volledig uur individuele les.
   Orkest:
   • Iedereen speelt mee in één van de twee strijkorkesten (beginners en gevorderden).
    De eerste dag wordt er partieel gerepeteerd. Vanaf de tweede dag worden alle groepen samengebracht. Er wordt dan vooral gewerkt aan stijl, interpretatie en afwerking. Uiteraard staat het speelplezier steeds voorop.
   • Koor: Iedere dag beginnen we de dag met een uurtje zingen. Want, wie zingt, is gelukkig!
   • De laatste dag is er het slotconcert.
    Een aantal leerlingen krijgt dan de kans om podiumervaring op te doen met een fantastische pianobegeleider.
    Uiteraard zingt ook het koor en speelt het orkest.
   Workshops en Ontspanning:
   • NTB
   • Ontspannen kan bij goed weer in de tuin van de Kunsthumaniora: badmintonnen, petanquen, liggen, spelletjes,… Bij minder goed weer kunnen we biljarten, tafelvoetballen, kaarten, een gezelschapsspel spelen, … in de ontspanningsruimte van het internaat.
   Praktische info:
   • De stage begint woensdag 4 juli om 9u00. Om 9u30 vindt de eerste activiteit plaats.
   • De stage eindigt vrijdag 6 juli om 19u00 met het groot slotconcert.
  • Dagindeling

   woensdag 4 juli
   • Onthaal tussen 8u45 en 9u30
   • Individuele lessen en zelfstudie
   • Orkest / Kamermuziek, koor
   • Wandeling en aansluitend concert met Erik Taelemans (marimba) en Adil Benhsain (Marokkaans-Arabische luit). Het Duo Gabahin brengt een heerlijke versmelting tussen Westerse- en Zuid-Amerikaanse muziek.

   donderdag 5 juli
   • Individuele lessen
   • Orkest / Kamermuziek, koor en zelfstudie
   • Workshop: NTB
   • Avondactiviteit: BBQ

   vrijdag 6 juli
   • Individuele lessen en zelfstudie
   • Orkest / Kamermuziek en koor
   • Voorbereiding van het slotconcert
   • 19u: groot slotconcert – ingang parking Karel Bogaerdstraat
  • Docenten

   Erik Sluys | Viool

   Erik Sluys | Viool

   Studies

   Erik studeerde viool bij Georges Octors en Elisa Kawaguti, om zich nadien in Duitsland te vervolmaken bij Joshua Epstein en Charles-André Linale.

   Werk

   Hij wordt regelmatig gevraagd als partner in ensembles die zich specialiseerden in de hedendaagse muziek, zoals “Ictus”, “Zeitklang”, “Champs d’Action” en nu ook “Prometheus”. Hij is vast lid van het “Ensemble Musiques Nouvelles”. Sinds 1995 is hij als assistent-concertmeester verbonden aan het Symfonieorkest van Vlaanderen. Als docent viool aan de Kunsthumaniora van Brussel heeft Erik Sluys al heel wat winnaars van de Nationale Muziekwedstrijd voor de Jeugd voortgebracht. Sinds 1998 vormt hij een vast duo met zijn vrouw, de pianiste Katsura Mizumoto.

   Marc Claes | Altviool

   Marc Claes | Altviool

   Studies

   Marc studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar hij de laureaatsdiploma’s altviool en kamermuziek behaalde, het hoger diploma altviool en nadien het diploma master in de muziek.

   Werk

   Als leraar altviool en kamermuziek is hij verbonden aan de academie van Heist op den Berg, het conservatorium te Leuven en de kunsthumaniora te Brussel. Later specialiseerde hij zich in de uitvoeringspraktijk op authentieke instrumenten en maakt hij deel uit van “Il Fondamento” olv Paul Dombrecht en van “Les Agrémens” olv Guy van Waas waar hij ook verantwoordelijk is voor de artistieke planning. Als free-lance altviolist was hij verschillende malen te gast bij de Beethovenacacademie, het Collegium Brugense, Ex Tempore en Collegium Vocale. Hij concerteerde in de meeste landen van West- en Oost-Europa, Rusland, Israel, Brazilië, China en de Verenigde Staten.

   Steven Caeyers | Cello

   Steven Caeyers | Cello

   Studies

   Reeds op 15-jarige leeftijd besliste Steven Caeyers om professioneel cellist te worden. Hij studeerde dan ook aan de kunsthumaniora te Brussel. Na een Eerste Prijs cello en kamermuziek aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel, trok hij naar het Brabants Conservatorium te Tilburg (NL) voor het solo-diploma bij prof. G.Schiffer, een eminent kwartetmusicus. Aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Antwerpen behaalde hij het Hoger Diploma kamermuziek.

   Werk

   Steven Caeyers is cellist bij het Ensor-strijkkwartet, een ensemble dat op korte tijd een internationale reputatie verworven heeft . Als solist bij de “Beethoven academie” trad hij in heel Europa op met bekende solisten en dirigenten en verzorgde met dit ensemble radio, TV en cd-opnamen. Steven Caeyers is tevens docent aan de kunsthumaniora te Brussel en aan het Stedelijk Conservatorium Leuven.

   Ruben Appermont | Contrabas

   Ruben Appermont | Contrabas

   Studies

   Studeerde contrabas aan het Conservatorium van Antwerpen bij L. Leire en volgde masterclasses bij T. Martin en F. Petracchi.

   Werk

   Hij is actief op verschillende vlakken: klassiek, jazz, tango, muziektheater, enz. en speelde samen met o.a. A. Marcucci en W. Mertens. Verder is hij leraar aan de kunsthumaniora van Brussel en aan de academies van Mortsel en Dilsen-Stokkem.

   Ana Naqe | Sopraan

   Ana Naqe | Sopraan

   Na een algemene muzikale vorming en een opleiding viool in Tirana (Albanië), behaalde Ana haar masters’ zang en viool - beide met grote onderscheiding - aan het Lemmensinstituut te Leuven. Masterclasses zang kreeg ze van onder andere Jard van Nes, Alexander Oliver, Leandra Overmann, Udo Reinemann aan het Conservatorium van Amsterdam, Ermonela Jaho, Tara Venditti en Diane Forlano. Ze heeft haar overgang naar lirico spinto soprano intussen vervolmaakt en tegelijkertijd ook nieuwe rollen toegevoegd in haar repertoire. Ze vertolkte glansrollen in o.m. “Die Zauberflöte” en “La Clemenza di Tito” (Mozart), “Die Fledermaus” (Strauss), “KET” (Dejonghe, wereldpremière), “Hänsel und Gretel” (Humperdinck), “La Périchole” (Offenbach), “La Scala di Seta” (Rossini), “Lo Speziale” (Haydn), “David” (Reissiger) en “Béatrice et Bénédict” (Berlioz), “Carmen” (Bizet), “Les Noces” (Stravinsky), “Dido and Aeneas” (Purcell), “Salomé” (Strauss), “La Bohème” (Puccini), “Cossi fan Tutte” (W.A. Mozart), en trad hierbij op in de meest gerenommeerde muziektempels in binnen- en buitenland. Ana heeft zich toegelegd op het uitvoeren van Lied recitals, opera, operette, oratoria, religieuze muziek tot hedendaags experimenteel werk, soms verweven met eigen creaties hedendaagse klassieke muziek (viool, zang en dans). Internationaal bracht dit haar tot in Australië, Japan en Canada. De laatste jaren heeft Ana nauw samengewerkt met muziektheaters, producers en ensembles zoals: het Nationaal Orkest, Brussels Philharmonic Orchestra, La Monnaie-De Munt(Brussel), Spectra, Le Grand Théâtre du Luxembourg, Vlaamse Opera, Spectra ensemble, LOD, Walpurgis, Transparant, Zuiderwind ensemble, Blindman, ‘t Arsenaal, Silbersee, Haftcraft,  Kryptos Quartet, Goeyvaerts Trio, Jeugd en Muziek Vlaanderen. Dankzij haar brede, warme stembereik en haar fantastisch improvisatievermogen, voelt Ana zich als een muzikale duizendpoot thuis in zowat alle genres. Heden is zij freelance soliste bij Opera Vlaanderen (Gent & Antwerpen) en soliste bij Camerata Sancti Pauli (Antwerpen). Ana Naqe
   Koor: Roel Peeters en David De Geest Pianobegeleiding: Katsura Mizumoto, Hiroko Fukushima
  • Praktisch

   Toelatingsvoorwaarden
   • Je speelt minstens één jaar viool, altviool, cello of contrabas.
   • Je kiest 2 repertoirewerken of studies, waaraan je wenst te werken.
   Kostprijs voor de driedaagse stage
   • Internen: €190,00 (alles inbegrepen), leerlingen kunsthumaniora €140,00
   • Externen: €140,00 (middagmaal en 4-uurtje inbegrepen)
   Wat moeten jullie meebrengen? Externen
   • Instrument(en), boog, hars, evt. reservesnaren,…
   • Partituren van de repertoirestukken + de pianopartituur
   • Potlood, metronoom, stemapparaat,…
   Internen
   • Instrument(en), boog, hars, evt reservesnaren,…¦
   • Partituren van de repertoirestukken + de pianopartituur
   • Potlood, metronoom, stemapparaat,…
   • Kledij voor 3 dagen
   • Slaapzak of deken
   • Hoeslaken en kussen of kussenovertrek
   • Toiletgerief, douchehanddoek
   Ter ontspanning Buitenspelen: badminton, petanque-ballen, twister,… Verdere vragen?
   Stuur een mail naar Ruben Appermont: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Inschrijven

   Contact:
   Ruben Appermont – 0485/ 78 69 79
   Betalen kan op rekeningnummer: BE10 9730 8948 9204 met BIC begunstigde: ARSPBE22.
   Gelieve duidelijk volgende gegevens te vermelden: uw naam, instrument en Strijkersstage 2018.
   Je kan ook cash betalen bij aanvang van de stage.
   Inschrijven kan tot en met vrijdag 15 juni 2018.
 • Piano, gitaar en harpstage

  • Over

   Bij aanvang en als afsluiter van de zomervakantie organiseert de Kunsthumaniora Brussel steeds verschillende muziekstages. Voor de tweede  keer op rij komen  piano, gitaar en harp aan bod. Op dezelfde dagen vindt ook de dansstage plaats. De stage gaat door op 23, 24 en 25 augustus 2017.
   Dus:
   Wil je je de laatste dagen van de vakantie laten onderdompelen in een bad van muziek en je voorbereiden op het nieuwe schooljaar?
   Duurt de vakantie zonder muziek veel te lang?
   Maak je sowieso altijd muziek en wil je gecoacht worden door topdocenten?
   Wil je de werksleur afwisselen met een driedaagse boordevol muziek en ontspanning?
   In alle gevallen ben je hier aan het juiste adres!
   We verblijven op de campus van de Kunsthumaniora Brussel en kunnen gebruik maken van alle accommodatie en faciliteiten. Ontspannen doen we in de mooie tuin en in de ontspanningsruimtes van het internaat. Overnachten en eten kan in het internaat van de Kunsthumaniora Brussel en dat allemaal in het zelfde gebouw!
   Heel deze driedaagse draait natuurlijk rond musiceren!
  • Programma

   PROGRAMMA PIANO Niveau voor instrument
   Iedereen die minimum 3 jaar instrument achter de rug heeft, is welkom op onze stage. Dit komt overeen met een getuigschrift van L4 uit een academie.
   Individuele lessen
   Iedereen krijgt elke dag individuele begeleiding in de lessen instrument. Dankzij het team gemotiveerde en professionele docenten zal je speelniveau ongetwijfeld verbeteren. Je mag je verwachten aan een reeks tips om moeilijkheden te overwinnen of “slechte” gewoonten af te leren. Daarnaast wordt voldoende tijd voorzien om te kunnen studeren.
   Masterclass
   Voor de meer gevorderde leerlingen piano zal er ook dit jaar een namiddag masterclass plaats vinden. Vorig jaar werd deze verzorgd door Piet Kuijken, voor dit jaar wachten we nog op bevestiging van de docent, alvorens dit op de website te plaatsen. Nog even geduld dus.   Deze masterclass kan actief of passief bijgewoond worden, en is inbegrepen in de pianostage. Ze gaat door op de tweede dag van de stage, het docententeam beslist welke leerlingen actief zullen deelnemen. Een unieke kans dus!
   Slotconcert
   Op vrijdagavond sluiten wij de stage af met een slotconcert,  publiek is welkom!
   PROGRAMMA GITAAR Individuele lessen
   Dagelijks krijg je 1 uur individuele instrumentles en komen repertoirewerken en/of studies aan bod. Tijdens een tweede lesmoment wordt er, meestal in kleine groepjes, gewerkt rond begeleidingspraktijk, kamermuziek, techniek, … Dankzij het team gemotiveerde en professionele docenten zal je speelniveau ongetwijfeld verbeteren. Je mag je verwachten aan een reeks tips om moeilijkheden te overwinnen of “slechte” gewoonten af te leren. Daarvoor wordt voldoende tijd voorzien om te kunnen studeren.
   Workshop
   Dit jaar staat de workshop in het teken van de ‘Bluegrass’. Er wordt kennis gemaakt met de typische instrumenten (banjo, dobro, mandoline, … ) en repertoire van deze Amerikaanse muziekstijl. De workshop gaat door op de tweede en derde dag van de stage en het resultaat, een heus Bluegrass-orkest, zal te horen zijn op het slotconcert.
   Slotconcert
   Op vrijdagavond sluiten wij de stage af met een slotconcert, publiek is welkom!
  • Praktisch

   Inschrijvingsvoorwaarden
   Je kan deelnemen vanaf niveau academie MG, HG of kunsthumaniora.
   Je kiest 2 repertoirewerken of studies, waaraan je wenst te werken.
   Kostprijs
   Kostprijs voor 3 dagen
   • Intern €190€ leerlingen Kunsthumaniora Brussel 140€
   • extern €140€ middagmaal en 4-uurtje inbegrepen
   Wat breng je mee? – externen
   • Pianisten: partituren ( piano’s in overvloed op school)
   • Gitaristen: instrument + partituren+ voetbankje + pianobegeleiding (indien mogelijk)
   • Harpisten: er is 1 harp ter beschikking op school, de leerkracht zal met jou contact opnemen na inschrijving.
   • Sportieve kledij en sportschoenen
   Wat breng je mee? – internen
   • Instrument en muziekstaander
   • Partituren + pianobegeleiding
   • Hoeslaken, slaapzak, kussen en kussensloop
   • Toiletgerief en douchehanddoek
   • Kledij voor 3 dagen
   • Identiteitskaart
   • Sportieve kledij en sportschoenen
   Verdere vragen?
   Stuur een mail naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Inschrijven

   Contact
   Ilse De Zutter 0486/898 656
   Betalen kan op rekeningnummer:
   IBAN: BE58 3770 3015 1879
   BIC: BBRUBEBB
   Met duidelijke vermelding: “Naam zoon/dochter+ instrument + zomerkamp 2017”
   Uiterste datum van inschrijving, met bewijs van betaling: 1 aug 2017
 • Koperstage

  • Over

   Ons doel is om de koperleerlingen te laten kennismaken met zowel de wereld van de Brassband als de wereld van de Klassieke muziek. Deze zijn toch wel verschillend en worden door 2 specialisten (Frans Violet/Brassband Willebroek) & Carlo Mertens/Opera Vlaanderen) uitgelegd en aan gewerkt. Er zullen met alle leerlingen 2 ensembles worden opgericht.
   1. Een Brassband die door Frans zal geleid worden
   2. Een Koperensemble dat door Carlo zal geleid worden.
   Je kan niet inschrijven voor het ene of het andere, beide ensembles zulles dus bemand worden door alle leerlingen. Op de Koperstage geven Frans Violet & Carlo Mertens of één van hun assistenten les aan elke leerling die is ingeschreven. Van zelfsprekend kan het aantal leerkrachten nog aangevuld worden. Dit hangt af van het aantal inschrijvingen. De leerlingen worden verdeeld volgens graad (of gelijkgesteld niveau) en krijgen over de drie dagen gespreid les van hun leerkracht. In de individuele les leer je op verschillende manieren bij. Enerzijds krijg je les van de leraar en word je gestimuleerd om je eigen speelniveau op te krikken, en anderzijds leer je enorm veel door het bekijken en beluisteren van een andere leerling van jouw groep die les krijgt. Indien de tijd ons toelaat, en ook dat hangt af van de aantal inschrijvingen zullen de leerlingen van beide of meerdere leerkrachten les krijgen. Ensemble Zoals eerder vermeld zullen er de leerlinge in 2 ensembles spelen. Ze krijgen ter plekke 2 x 3 stukken die ze zullen voorbereiden met hun leerkracht. Op het einde van de derde dag zal er dan een toonmoment zijn zodat ouders, familie en vrienden kunnen komen kijken en luisteren.
  • Dagindeling

   De stage gaat door op 20, 21 en 22 augustus 2017. Dag 1 Na de samenkomst zullen (zoals elke dag) samen inspelen met de hele groep. Op de eerste dag krijgen jullie van Frans en Carlo uitleg wat een goede manier is van inspelen en opwarmen om zo weinig mogelijk letsels op te lopen. Hierna zullen de kandidaten een nieuw stuk krijgen dat ze diezelfde avond zullen brengen met pianobegeleiding. Het is zeker niet de bedoeling om iedereen stress te doen krijgen. De stukjes zullen van een laag niveau zijn zodat iedereen kan spelen. Dag 2 Op dag 2 zullen de individuele lessen en partiele repetities de meeste tijd innemen. Er wordt nog een workshop aangeboden zodat de leerlingen toch wat kunnen ontspannen en tegelijkertijd wat kunnen bijleren over hun instrument. Dag 3 Ook op de derde dag wordt er nog individueel les gegeven en gerepeteerd voor het concert van die avond. Natuurlijk mag de nodige rust niet ontbreken door een workshop die nog nader bepaald moet worden. Elke avond voorzien wij warm eten en is er iets georganiseerd zodat de leerlingen zich niet zullen vervelen.
  • Docenten

   Frans Violet

   Frans Violet

   Frans Violet, geboren in 1954, deed zijn lagere en middelbare muziekstudies notenleer, trompet, piano en slagwerk aan de toenmalige Gemeentelijke Muziekscholen van Boom en Willebroek. Aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen behaalde hij de Eerste Prijs Notenleer met het maximum van de punten en een Eerste Prijs Trompet in de klassen van Albert De Keyser en Emiel Maes. Als trompettist debuteerde hij in 1972 in het orkest van de Muntschouwburg in Brussel. Nadien stapte hij over naar het toenmalige Symfonieorkest van de BRT (het huidige Brussels Philharmonic). In 1984 besloot Frans zich fulltime met muziekonderricht bezig te houden, in de eerste plaats als leraar koperblaasinstrumenten aan de Muziekacademie van Willebroek. Hij doceerde een aantal jaren de cursus HAFABRA-directie en het Harmonieorkest aan het Lemmensinstituut te Leuven. Inmiddels is hij al een aantal jaren gastdocent saxhoorns aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Frans is reeds tien jaar actief als leraar koper aan de Kunsthumaniora Brussel en wordt regelmatig gevraagd door de Kunsthumaniora Antwerpen om laatstejaars te begeleiden met hun eindproef. Als dirigent richtte Frans in 1979 Brassband Willebroek op. De band heeft al negentien Belgische titels en drie Europese titels op haar naam. Frans is daarmee de enige continentale dirigent die hierin slaagde. Naast Brassband Willebroek leidde hij ook tal van andere orkesten in binnen- en buitenland zoals: Brassband Limburg, East Yorkshire Motor Services Brass Band, Desford Colliery Brass Band, Tomra Brass Band, Kingdom Brass, Brassband Kempenzonen Tielen, Koninklijke Fanfare Wik Tisselt, Koninklijke Fanfare Rumolduszonen Humbeek, Koninklijke Fanfare Concordia Tisselt, Young Brassband Willebroek… Frans zetelde voor verschillende wedstrijden en audities in de jury: Europese Brassband Kampioenschappen, Franse Brassband Kampioenschappen, Zwitserse Brassband Kampioenschappen, Belfius Classics, en hij wordt ook regelmatig als jurylid gevraagd in verschillende Muziekacademies.
   Carlo Mertens

   Carlo Mertens

   Carlo Mertens is als trombonist gespecialiseerd in verschillende stijlen. Hij is lid geweest van de volgende klassieke ensembles:
   Kamerkoperkwintet Theo Mertens, Kamerkoperkwintet Art of Brass en het Groot Koperensemble Theo Mertens.
   Hij heeft als vaste medewerker bij Champ d’Action gewerkt en speelde als losse medewerker mee met onder andere Rotterdams Philharmonisch Orkest, Brussels Philharmonic, Orkest van de Munt, Schönberg Ensemble en vele andere ensembles.
   Hij heeft samen met zijn vader Theo Mertens een duo-cd gemaakt, waarop hij voornamelijk alttrombone speelt.
   Daarnaast werkte hij mee met Brussels Jazz Orchestra en vele losse jazzformaties.
   Ook is hij lid geweest van verschillende legendarische Belgische popgroepen zoals Blue Blot, Wizards of Ooze, Groove Mania, Clouseau, Will Tura, Natalia, Belle Perez.
   Carlo maakte als studiomuzikant meer dan 100 opnames voor verschillende artiesten waaronder Claude Mauranne, Axelle Red, Niagara, Charles Trenet, Bruce Springsteen, Helmut Lotti, Ozark Henry, Kommil Foo, Raymond van het Groenewoud, Clouseau, Natalia, K3, Studio 100, Janez Detd, en vele vele anderen.
   In ’99 richtte hij samen met zijn schoonbroer Tom Hautekiet het Antwerpse Mambo-collectief “El Tattoo Del Tigre” op dat hij 10 jaar muzikaal leidde. Zijn blazerssectie “the Heavy Horns” is één van de meest gevraagde pop-koper ensembles in heel België die ondermeer op Steracteur/Sterartiest, Sterren op de Dansvloer, op zoek naar Maria, The Voice, en vele andere tv-programmas te zien zijn. Door de werking van deze sectie is het collectief OTOMACHINE ontstaan waar hij ook terug te vinden is in de vaste kern van deze 15 koppige Funk-Bigband Hij is laureaat van de Nationale Muziekwedstrijd van het Gemeentekrediet ’87 en laureaat van de Nationale Instrumentenwedstrijd ’90. Hij geeft momenteel les aan de Kunsthumaniora van Brussel, de muziekacademie van Brasschaat en de academie van Grimbergen. Sinds 2009 is hij ook als trombone-solo aan de slag bij de Opera Ballet Vlaanderen.
   Rogier Steel

   Rogier Steel

   Rogier Steel (°1978) begon zijn muzikale studies aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Sint-Niklaas.
   In 1997 zette hij zijn studies hoorn verder aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel waar hij les volgde bij André van Driessche en Luc Bergé.
   In 2002 studeerde hij af met onderscheiding. Naast zijn studies aan het conservatorium volgde Rogier ook masterclasses bij Francis Orval, Herman Jeurissen, Nico di Marchi en Michel Garcin-Marrou.
   Als freelance hoornist speelde Rogier mee met het “Emanon “ensemble, “ I Solisti del Vento”, “Belgian Brass”, het “Gabriëli koperensemble”, het “Nationaal Orkest van België”, “De Vlaamse Opera”, “The Brussels Filharmonic Orchestra”, “ Brussels Chamber Orchestra”… . Verder maakt Rogier ook deel uit van het houtblaaskwintet “ ensemble Houthandel ”. Sinds maart 2008 is Rogier vast in dienst als derde hoorn in het orkest van de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel.
   Bij grote inschrijvingen komen er meerdere leerkrachten deze 3 Tenoren versterken.
  • Inschrijven

   Betalen kan op rekeningnummer BE87 0880 8462 3094, met duidelijke vermelding van uw naam, instrument en “Koperstage″. Inschrijven kan tot en met vrijdag 23 juni 2017. Voor verdere vragen contacteer Frans violet.
 • Slagwerkstage

  • Over

   Welkom op de stage voor slagwerk.
   De stage vindt plaats van 20 tem 22 augustus 2017
  • Programma

   Niveau voor instrument Iedereen die minimum 3 jaar instrument opleiding gedaan heeft (academie niveau L4) kan deelnemen. Indien je afwijkt van deze regel, geen getuigschrift of te jong, dan zullen we eerst een korte test afnemen, bij voorkeur op de opendeurdag van de Kunsthumaniora Brussel, op 7 mei, of na afspraak op een andere datum. Concept Deze stage volgt hetzelfde principe als de slagwerklessen van de kunsthumaniora, waar alle slagwerkleerlingen zowel van de klassieke als jazz/popdocent les krijgen. De stage is dan ook toegankelijk voor zowel klassieke (alle onderdelen) als jazz/popkandidaten (drums, percussie en melodisch slagwerk). De sterke punten van iedere richting worden doorgelicht om zo een beter niveau te behalen. Individuele lessen In samenspraak met de kandidaat wordt de inhoud van de individuele lessen opgesteld: er kan gekozen worden om een bepaald werk of partituur in te studeren, of er kunnen bepaalde concepten bekeken worden, en indien nodig kunnen ook problemen onder de loep genomen worden. Iedere kandidaat zal van minstens twee leerkrachten individueel les krijgen. De programmatie van deze lessen zal afhangen van het aantal deelnemers aan de stage. Groepslessen De groepslessen zullen eerder een soort interactieve workshops worden waarbij enerzijds dieper zal worden ingegaan op basiselementen, zoals opwarming-stokhouding-stokkentechniek, of worden er concepten aangeleerd, improvisatietechnieken-snelheid maken, waarna de kandidaat dit verder zelfstandig kan uitwerken de daaropvolgende weken/maanden.
   Afhankelijk van het aantal deelnemers aan de stage kunnen de groepslessen opgesplitst worden naargelang het niveau van de kandidaten.
  • Praktisch

   Toelatingsvoorwaarden Iedereen die minimum 3 jaar instrument opleiding gedaan heeft (academie niveau L4) kan deelnemen. Indien je afwijkt van deze regel, geen getuigschrift of te jong, dan zullen we eerst een korte test afnemen, bij voorkeur op de opendeurdag van de Kunsthumaniora Brussel. Kostprijs Kostprijs voor 3 dagen
   • Intern €190,00€, leerlingen Kunsthumaniora Brussel 140€
   • extern €140,00€ middagmaal en 4-uurtje inbegrepen
   Wat breng je mee? – externen
   • Stokken (normaal gezien zijn er voldoende instrumenten op school)
   • Practice pad (liefst op statief)
   • Eventueel partituren
   • Potlood, metronoom, …
   Wat breng je mee? – internen
   • Stokken (normaal gezien zijn er voldoende instrumenten op school)
   • Practice pad (liefst op statief)
   • Eventueel partituren
   • Potlood, metronoom
   • Kledij voor 3 dagen
   • Slaapzak of deken
   • Hoeslaken en kussen of kussenovertrek
   • Toiletgerief, douchehanddoek
   Verdere vragen?
   Stuur een mail naar Jean-Philippe Komac: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Docenten

   Jean-Philippe Komac

   Jean-Philippe Komac

   Jean-Philippe werkt sedert 1981 als beroepsmuzikant en heeft intussen bijna elke stijl gespeeld en een hele reeks artiesten begeleid. Zo speelde hij o.a. klassiek in het Orkest van de Muntschouwburg en het VRO, jazz met Dee Daniels, Deborah Brown, Chris Joris, Frank Vaganee, Michel Legrand,
   Jimmy Molière (New Orleans, USA), bigbandmuziek met de Boom big band, Concord Jazz Ensemble (Kortrijk), PDM-bigband (Oudenaarde), pop met Tom Van Landuyt,
   Vaya Con Dios, Geena Lisa, Vlaams chanson met Johan Verminnen, Connie Neefs, Nicole en Hugo, Will Tura, Bart Vanden Bossche, filmmuziek voor De Potloodmoorden,
   muziek voor de tv-series Bex & Blanche, Wittekerke, 2 straten verder, Van vlees en bloed, Groenten uit Balen, muziek voor de luisterspelen De Keizer en de nachtegaal,
   Wilde Zwanen, en de meest diverse reclamespots voor Hebbes.be, Shoe Discount, Humo, Flair, O’Cool, enz.
   Van 1998 tot 1993 doceerde hij ook het vak ‘Ritme’ aan de Studio Herman Teirlinck.
   Jan Samyn

   Jan Samyn

   Jan studeerde slagwerk & jazz drums aan de conservatoria van Brussel en Gent bij Bart Quartier, Gert Francois, Frank Michiels, Garcia Morales, Mimi Verderame en Arnoud Gerritse. Daarnaast volgde hij ook jazz piano bij oa Dirk Schreurs en Michel Bisceglia. Naast het concerteren binnen het klassieke genre met tal van hafabra-ensembles en orkesten, was hij ook actief in het kindertheater en als dirigent van de Koninklijke fanfare Kesterbeek-Dworp. Hij werkte mee aan radio en tv-programma’s zoals Man bijt hond, buren bij Verschueren, Ici Bla-Bla, RTL Télévie, … De laatste jaren werkt hij vooral in het lichtere genre en begeleidde hij reeds tal van (inter)nationale artiesten zoals Scala, Udo, Maurane, Adamo, Johan Verminnen, Santa Esmeralda, Chimene Badi, Patrick Bruel, Gunter Neefs, Mariska Veres, Xandee, Boney M, Trilok Gurtu,  Boogie Boy, Percy Sledge, the Gibson Brothers, … Jan doceerde percussie aan de Jan-Niklaasstichting, The International School of Brussels en de muziekacademies van Sint-Lambrechts-Woluwe en Meise. Momenteel geeft hij les aan de muziekacademie van Alsemberg en de Kunsthumaniora te Brussel.

   Erik Taelemans

   Erik Taelemans studeerde aan het muziekconservatorium te Brussel percussie bij Ferdinand De Poppe, Gert François, Bob Van Sice alsook kamermuziek bij Arie Van Lysebeth. Werkte in de jaren ’80 als freelance orkestmuzikant voor de Openbare Omroep, de Muntschouwburg, Nationaal Orkest, de Opera van Vlaanderen en uiteindelijk het Ballet van Vlaanderen. In de jaren ’90 ging hij zich meer concentreren op zijn creatieve bezigheidstherapie: muziek schrijven en werken met kleinere ensembles o.a. de percussiegroep “Caedimus” en het ensemble “Cuarteto Nuevo” of in duo (met klarinettist Jurgen Wayenberg, gitarist Gilbert Isbin). Hij geeft les aan de muziekacademies van Alsemberg, Anderlecht en Blankenberge en werkt regelmatig mee aan workshops en muziekkampen. Erik is eclectisch ingesteld en dus actief in alle mogelijke muziekgenres zowel op klavieren, pauken, drums en percussie. Regelmatig concerteert hij als duo o.a. met fluitiste Ilse Vromans. Werkt samen met diverse rockgroepen, is actief in de Hafabrawereld, concerteert regelmatig met orkesten van Orlandus en Chapelle de Lorraine.
  • Inschrijven

   Contact

   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   Betaling

   vzw Da Capo
   IBAN: BE58 3770 3015 1879
   BIC: BBRUBEBB
   Met duidelijke vermelding: “Naam zoon/dochter + instrument + zomerstage slagwerk 2017”
   uiterste datum van inschrijving, met bewijs van betaling: 13 augustus 2017
 • Dansstage

  • Over

   Dansstage

   De dansstage gaat door van 23 tem 25 augustus 2017
  • Programma

   Uur
   Groep1 (6de leerjaar-2de middelbaar) Groep2 (2de graad) Groep 3 (3de graad)
   09:00 - 10:20 Klassieke dans   Klassieke dans
   09:00 - 11:00 Hedendaagse dans  
   10:30 - 12:30 Hedendaagse dans   Hedendaagse dans
   11:30 - 12:30   Klassieke dans  
   12:30 - 13:30 Lunch
   13:30 - 15:15 Workshop Workshop Workshop
   15:15 - 15:30 Pauze
   15:30 - 16:30 Workshop Workshop Workshop
   16:30 - 17:30 Yoga Yoga Yoga
  • Docenten

  • Praktisch

   Kostprijs

   • Intern €190,00€
   • extern €140,00€ middagmaal en 4-uurtje inbegrepen

   Leeftijdsgroepen

   • Groep 1: 6de leerjaar - 2de middelnaar
   • Groep 2: 2de graad
   • Groep 3: 3de graad

   Wat moeten jullie meebrengen?

   Externen
   • Danskledij
   • Goed humeur
   Internen
   • Idem als externen
   • +
   • Kledij voor 3 dagen
   • Slaapzak of deken
   • Hoeslaken & kussen of kussenovertrek
   • Toiletgerief
   • Douchehanddoek
   • Zakgeld
   • ...?
  • Inschrijven

   Betaling

   Inschrijven kan tot 16 augustus
   Stort het correcte bedrag op onderstaande rekening met vermelding van je naam en leeftijd.
   Je inschrijving is pas definitief na ontvangt van het volledige bedrag.
   vzw Da Capo
   IBAN: BE58 3770 3015 1879
   BIC: BBRUBEBB

   Contact

   Kristin De Walsche: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Muziek

Muziek

Woord

Woord

Dans

Dans

Creatie en mode

Creatie en mode

Podiumtechnieken

Podiumtechnieken

7de jaar

7de jaar

Algemene vakken

Algemene vakken

Eerste Graad

Eerste Graad

Smartschool

Smartschool

Schrijf je in

Schrijf je in

Contact

Contact

Nieuws

Nieuws

Internaat

Internaat

Over

Over

Media

Media

Reserveren

Reserveren

Wall Of Fame

Wall Of Fame

Zomerstages

Zomerstages

Chrysantenstraat 26, 1020 Brussel | Tel: 02/502.05.04 | info@kunsthumaniorabrussel.be