Klarinetstage

Over

1 juli tem 3 juli: klarinetstage Brussel.

John Van Laethem, leerkracht klarinet aan de Kunsthumaniora Brussel, organiseert dit jaar de 12de klarinetstage. De stage staat open voor alle leerlingen klarinet vanaf L2 tot en met conservatoriumstudenten. Zij krijgen instrumentles (individueel) en worden ingeschakeld in kleinere kamermuziekgroepen zoals kwartetten. Hét absolute hoogtepunt voor veel leerlingen is het grote klarinetchoir waarin alle deelnemers worden opgenomen!

Naar aanleiding van de coronapandemie zal de planning aangepast worden volgens de maatregelen opgelegd door de overheid. 

John zal ook dit jaar een beroep doen op een team van gerespecteerde leerkrachten. Dit zijn John Van Laethem, Nathalie Lefèvre, Nadine Vandingenen, Jules Baeten, Bart Watté, David Van Maele, Dries Tack, Anne Piirainen, Koen Ubaghs, Philippe Leblanc (Klezmer-muziek) en Helga Henckens (inleiding tot ontspanningstechnieken).

De masterclass klarinet wordt dit jaar gegeven door Olivier Patey en Benjamin Dieltjens.

Er zijn twee formules mogelijk. De deelnemers kunnen elke avond naar huis gaan of op het internaat van de kunsthumaniora overnachten. Naast de mooie lokalen en de concertzaal is dit zeker een extra troef! Het internaat is op de tweede en de derde verdieping van het gebouw zelf, zodat internen de school niet moeten verlaten om op hun kamer te geraken. Voor de internen organiseert het feestcomité van deze stage avondactiviteiten, zodat de leerlingen zich ook ‘s avonds geen seconde vervelen. Jongvolwassenen en volwassenen kunnen eventueel logeren op het terrein van de Kunsthumaniora Brussel, eigen tentjes kunnen in onze binnentuin worden opgesteld.

Op het slotconcert krijgen de deelnemers de kans om te tonen waaraan zij gedurende deze driedaagse gewerkt hebben. Ook solisten kunnen zich muzikaal in de kijker spelen. Zij worden hierbij vakkundig begeleid op piano door Stefaan Poelmans. Dit slotconcert vindt plaats in de Kunsthumaniora Brussel (het slotconcert gaat door in zaal Minelli). Alle ouders, familie en kennissen worden hierop vriendelijk uitgenodigd. Na het concert kan u genieten van een gezellige receptie.

Organisator van de stage

John Van Laethem
 • Individuele lessen

  Op de klarinetstage geeft een team van gemotiveerde en gerespecteerde leerkrachten les:
  John Van Laethem, Nathalie Lefèvre, Nadine Vandingenen, Jules Baeten, Bart Watté, David Van Maele, Dries Tack, Anne Piirainen, Koen Ubaghs, Philippe Leblanc (Klezmer-muziek) en Helga Henckens (inleiding tot ontspanningstechnieken).

  Van zelfsprekend kan het aantal leerkrachten nog aangevuld worden. Dit hangt af van het aantal inschrijvingen.

  De leerlingen worden verdeeld volgens graad (of gelijkgesteld niveau) en krijgen over de drie dagen gespreid les van elk van de leerkrachten.

  In de individuele les leer je op verschillende manieren bij. Enerzijds krijg je zelf les van de leraar en word je gestimuleerd om je eigen speelniveau op te krikken, en anderzijds leer je enorm veel door het bekijken en beluisteren van een andere leerling van jouw groep die les krijgt.

  Vanzelfsprekend komt iedereen bij elke leraar aan de beurt. Dit wordt in goede banen geleid door een perfect geolied doorschuifsysteem. Leerlingen die in aanmerking komen voor een solo op het slotconcert worden ook individueel begeleid door John en werken uitgebreid met de pianobegeleider.

 • Ensemble

  Leerlingen die ook graag in kleinere samenspelgroepen zouden willen spelen mogen dit melden op de eerste dag van de stage.
  Zij krijgen dan een mix van individuele lessen en samenspel (trio, kwartet,…).
  In samenspraak met de leerkrachten kan hieraan gewerkt worden.
  Vanzelfsprekend is dit onderdeel afhankelijk van het aantal inschrijvingen en daarmee samenhangend de mogelijkheid om tijd vrij te maken.

 • Choir

  Alle deelnemers van onze stage worden opgenomen in een klarinetchoir en werken samen aan een drietal stukken die op het slotconcert gespeeld zullen worden.

  Tijdens de verschillende repetities kan in kleinere groepen gewerkt worden, onder leiding van een van de leerkrachten, of met alle leerlingen samen.

  Het voltallige klarinetchoir staat onder leiding van John Van Laethem.

 • Dagindeling

  1 juli Dagindeling
  09u00 Onthaal: koffie, thee, kennismaking en verdeling van de kamers
  10u00 Klarinetensemble en Individuele lessen verdeeld in lagere, middelbare en hogere graad
  12u00 Middagmaal
  13u00

  Masterclass Olivier Patey
  OF
  Individuele les en Ensemble voor lagere en middelbare graad

  18u30 Avondmaal
  20u00 RECITAL OLIVIER PATEY
  2 juli Dagindeling
  09u30 Masterclass Benjamin Dieltjens
  OF
  Alexander technique door Helga Henckens en Masterclass Klezmer Philippe Leblanc
  OF
  Ensemble voor lagere en middelbare graad
  12u00 Middagmaal
  13u30 Masterclass Benjamin Dieltjens
  OF
  Alexander technique door Helga Henckens en Masterclass Klezmer Philippe Leblanc
  OF
  Ensemble voor lagere en middelbare graad
  17u00 Ensembles - voorbereiding avondconcert
  18u30 Avondmaal
  20u00 Leraarsconcert voor de leerlingen van de stage
  21u00 Avondactiviteit (mét animatie)
  3 juli Dagindeling
  09u00 Klarinetensemble en Individuele lessen
  10u00 Pauze
  10u30

  Ensemble voor lagere en middelbare graad
  Individuele lessen + Kamermuziek voor hogere graad

  12u30 Middagmaal
  13u30 Voorbereiding slotconcert
  17u00 Pauze
  18u00

  Slotconcert door deelnemers (Voor ouders, familie en kenissen)

  Receptie

 • Docenten

  JOHN VAN LAETHEM

  NATHALIE LEFÈVRE

  PHILIPPE LEBLANC (Klezmer-muziek)

  NADINE VAMDINGENEN

  JULES BAETEN

  BART WATTÉ

  DAVID VAN MAELE

  DRIES TACK

  ANNE PIIRAINEN

  KOEN UBAGHS

  HELGA HENCKENS (inleiding tot ontspanningstechnieken)

 • Masterclasses

  Olivier Patey

  olivierpateyOlivier Patey, geboren in 1981 in Rijsel (Lille, FR), raakte begeesterd door de klarinet dankzij het klarinetconcert van Mozart. Muziek is de draaischijf van zijn leven.
  Hij studeerde aan het conservatorium van Lille en Rueil-Malmaison en vervolgde zijn opleiding aan het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris in de klas van Michel Arrignon. Hij studeerde af in 2005 met hoogste onderscheiding.

  In 2003 won hij de prestigieuze ARD-wedstrijd in München, zowel de Publieksprijs als de prijs
  van het kamerorkest van München voor zijn uitvoering van Mozart's Klarinet Concerto.
  In 2005 won hij de 1e prijs op de prestigieuze Carl Nielsen International Competition in Denemarken.
  Daarna begon hij een solocarrière en reisde de wereld rond om op te treden met orkesten als
  het Philharmonisch Orkest van Praag, het Beierse Radio Orkest, het Amsterdam Sinfonietta, het
  Zwazulu Natal Philhamonic, het Hermitage Orkest van Sint-Petersburg, het Nationaal Orkest van Oekraïne voor de eerste editie van het festival ‘de virtuozen van de planeet’ ...

  Hij kreeg zijn eerste positie als orkestmusicus op 20-jarige leeftijd in het orkest van de Garde Républicaine in Parijs, daarna bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Mahler Kamerorkest Orkest, onder leiding van Daniel Harding. Hij heeft verschillende keren gespeeld met het Lucerne Festival Orkest onder leiding van Claudio Abbado.

  Gepassioneerd door kamermuziek werd Patey uitgenodigd voor vele festivals zoals het Marlboro Music Festival in de VS, en speelde hij in uitzonderlijke zalen zoals Wigmore Hall in Londen, Carnegie Hall in New York, Berliner Philharmoniker, Concertgebouw in Amsterdam... Bij deze gelegenheden werkte hij samen met Janine Jansen, Lisa Batiashvili, Amichaï Grosz, Paul Meyer, Mitsuko Uchida, Éric Le Sage, Emmanuel Pahud, de kwartetten Ébène en Modigliani...

  Met zijn vrienden, de pianist Romain Descharmes en de cellist Gauthier Herrmann, is Olivier mede-leider van het ARTIES RECORDS label gedistribueerd door HARMONIA MUNDI, het label waaronder zijn recente opnames van kamermuziek vallen.
  Olivier Patey is ook zeer betrokken bij het ARTIES festival in India, opgezet door Gauthier Herrmann.

  Sinds 2013 is Olivier Patey eerste klarinettist van het befaamde Koninklijk Concertgebouworkest
  van Amsterdam en vanaf 2020 is hij hoogleraar aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

  Hij bespeelt Buffet Crampon klarinetten, modellen Tosca en Légende.

  Benjamin Dieltjens

  Benjamin Dieltjens [°1973] voornamelijk actief als kamermuziekbeoefenaar (zowel historische uitvoeringen als klassiek en hedendaags werk) en was als zodanig te gast in verschillende internationale festivals. Hij was lid van het voormalige Ensemble für neue Musik Karlsruhe onder de leiding van Peter Eötvös. Hij is stichtend lid van het in 1998 opgerichte kamermuziekensemble voor actuele muziek Het Collectief en speelt sinds 2003 regelmatig bij het ICTUS ensemble.

  Hij vormt een vast duo met zijn broer Thomas Dieltjens (piano). Hij speelt ook regelmatig met de kamermuziekensembles Oxalys, Il Gardellino en Ensemble Explorations. Sinds 2007 is Benjamin Dieltjens eerste klarinet bij De Filharmonie en is hij lid van het Orchestre des Champs Elysées. In 2008 werd hij uitgenodigd als eerste klarinet bij het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam. Hij werd uitgenodigd voor coachings voor het wereldorkest van Jeugd en Muziek en geeft seminaries kamermuziek aan het Orfeus instituut te Gent. Opnames verschenen bij MDG, Explicit!, Fuga Libera, Etcetera, Accent… Benjamin is hoofdleraar klarinet aan het Koninklijk Conservatorium Brussel.

   
  benjamindieltjens 
 • Praktisch

  KOSTPRIJS VOOR DE STAGE

  Internen: €175 (maaltijden inbegrepen), leerling kunsthumaniora brussel: €125
  Externen: €125 (middagmaal inbegrepen)

  WAT MOETEN JULLIE MEEBRENGEN?

  Externen

  • Instrument (en) en benodigdheden (rieten, …)
  • Partituren van de repertoirestukken + de pianopartituur
  • Potlood

  Internen

  • Instrument(en) en benodigdheden (rieten, …)
  • Partituren van de repertoirestukken + de pianopartituur
  • Potlood
  • Kledij voor 3 dagen
  • Slaapzak of deken
  • Hoeslaken & kussen of kussenovertrek
  • Toiletgerief
  • Douchehanddoek
  • Zakgeld
  • ...?
  Contact

  John Van Laethem: 0475/ 26 75 92, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf je in

De klarinetstage is volboekt.

Inschrijvingen voor de stage zijn bijgevolg stopgezet.

Voor degene die reeds ingeschreven zijn maar nog betaald zouden hebben, dit zijn de betalingsgegevens:

Rekeningnummer:
vzw Da Capo
IBAN: BE58 3770 3015 1879
BIC: BBRUBEBB
Met duidelijke vermelding: “Naam zoon/dochter+ instrument + klarinetstage 2021Nieuwsbrief

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van onze school.

 • Chrysantenstraat 26
  1020 Brussel
 • Tel: 02/502.05.04
 • Chrysantenstraat 26
  1020 Brussel
 • Tel: 02/474.06.36 (na 17 uur)
  GSM: 0470 80 16 46

© Design by Germit Productions