Skip to main content
Muziek E-Music

Onze visie

Kan je ook niet zonder muziek? Wil je niets liever dan de hele dag zingen of je instrument bespelen, maar ben je ook creatief bezig met muziek op je computer of schrijf je zélf muziek? Dan is de nieuwe richting “E-music” van Kunsthumaniora Brussel op jouw lijf geschreven!

“E-music” is in 2021 alom tegenwoordig, denk maar aan film- en gamemuziek, samples, synthesizers en beats, studiowerk en producing, … Kortom, te veel om op te noemen.

De nieuwe richting “E-music” in Kunsthumaniora Brussel biedt muzikanten de mogelijkheid om de technische kant van onze muziekwereld te leren kennen, zónder daarbij de opleiding instrument aan de kant te schuiven. Wij vinden het uiterst belangrijk dat onze leerlingen een doorgedreven kennis van beide werelden opbouwen. Om maar een simpel voorbeeld te geven: een klankman die fantastisch met een mengpaneel overweg kan, maar die niet weet hoe het instrument of het ensemble moet klinken, zal waarschijnlijk nooit tot een goede sound of opname komen.

Afhankelijk van de keuze Klassiek of Pop/Jazz zal de richting “E-music” licht verschillen qua invulling. In de klassieke richting zal “E-music” dicht aanleunen bij compositie, bij Pop/Jazz vormen we de leerling op creatief, technisch en muzikaal gebied. Componeren, programmeren, mixen, zelf muziek spelen, het komt allemaal aan bod! Bovendien willen we graag zo veel mogelijk inspelen op het specifieke profiel van élke leerling. Je werkt met nieuwe concepten voor muziek en met nieuwe compositorische werkwijzen die door het gebruik van technologie mogelijk worden. Dit doe je in concerten, live-performances en registraties, al dan niet in samenwerking met choreografen, theatermakers, filmmakers, beeldend kunstenaars of anderen.

Kunsthumaniora Brussel biedt deze opleiding “E-music” aan met een stevige muzikale en theoretische vorming, náást de algemene vakken.
In de richting Klassiek krijg je 1 uur les in je hoofddiscipline en een half uur tweede instrument. Je krijgt 1 uur les “E-praktijk”, waarin het technische luik (theorie + toepassing) aangereikt wordt. Daarnaast speel je samen met je medestudenten in het orkest.
In de richting Pop/Jazz krijg je 1 uur individueel les in je hoofddiscipline productie/e-music, een half uur individueel piano en een half uur individueel tweede instrument.
De vele concerten en voorstellingen geven je de kans om uit te groeien tot een jonge, gedreven podiumkunstenaar!

Coördinator: Wietse Meys

Algemene
Vakken

Algemene vakken zijn een groot deel van het lespakket van Kunsthumaniora Brussel. Naast de artistieke vakken vormen zij de basis van je studierichting. Algemene vakken verbreden je perspectief en brengen je een grote dosis kennis en vaardigheden bij. Je ontplooit je tot een gedreven en kritisch individu die met zijn beide voeten in de wereld staat. De leerplannen en het hoge niveau van de algemene vakken bereiden je voor op studies in het hoger onderwijs, zowel artistieke als niet-artistieke.

Dankzij de taalvakken ontwikkel je je communicatieve vaardigheden en verbreed je je blik op de wereld. Taal leeft, zeker in Brussel. Literatuur en geschiedenis krijgen extra aandacht en leggen een solide basis richting hogere studies. Je gaat tijdens de lessen op zoek naar de maatschappelijke, culturele en filosofische rol van kunst en cultuur. Al onze lessen worden ingekleurd op een kunstzinnige manier.

De wetenschapsvakken leren je wetenschappelijk denken en onderzoeken. De lessen lichamelijke opvoeding hebben aandacht voor individuele competenties en samenwerkingsvaardigheden. Een gezonde geest in een gezond lichaam.

Hiernaast hebben we een groot aanbod aan vakoverschrijdende projectweken. Los van lestijden, vakken, afdelingen en leerjaren wordt er tussen verschillende leerlingen rond één thema gewerkt.

Ook worden er regelmatig extra-murosactiviteiten georganiseerd. Dit zijn lessen op verplaatsing. Denk aan debatten, tentoonstellingen, theatervoorstellingen, concerten, workshops en lezingen; ze maken volwaardig deel uit van het curriculum en verbreden je wereldbeeld. Leren gebeurt ook buiten de muren en uren van de school!

Het hoge niveau van de algemene vakken biedt alle kansen op succes voor hogere studies in onder meer lerarenopleidingen, talen, kunstgeschiedenis, geschiedenis, media en communicatie. Naast doorstromen naar het hoger kunstonderwijs kan je dus nog alle kanten op. Je draagt een heel stevige én artistieke bagage met je mee. De toekomst ligt open!

lessentabel

Lessentabel Algemene Vakken

Vak 2de Graad 3de Graad
Levensbeschouwing 2 2
Engels 2 2
Frans 2 3
Geschiedenis 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Wetenschappen 3  
Natuurwetenschappen  - 1/0 
Aardrijkskunde - 1
Nederlands 3 4
Wiskunde 3 2
Maatschappelijk Vorming 3 -
Duits - 2
Fysica - 1

Lessentabel Kunstvakken

Vak 2de Graad 3de Graad
Kunstgeschiedenis - 1
Kunstbeschouwing 2 -
Algemene Muziekleer** 5 5
Instrument*** 1  (2 x 0,5u) 1  (2 x 0,5u)
Koorzang 1 1
Muziektheorie 1 1
Samenspel 3 3
Productie/Specialisatie 1 1

* Voor dit vak maken de leerlingen een keuze tussen Anglicaanse godsdienst, Islamitische godsdienst, Israëlitische godsdienst, Katholieke godsdienst, Niet-confessionele Zedenleer, Orthodoxe godsdienst of Protestantse godsdienst.

** 3de jaar AML: 4u in de richting van je keuze, 1 uur in de andere richting

Toelatings
proeven

Om aan de richting Muziek op Kunsthumaniora Brussel te starten, dien je te slagen voor een toelatingsproef.

Meer Informatie over de toelatingsproeven

Toelatingsproeven E-music

Schrijf je in

Schrijf je in voor de toelatingsproeven

jouw toekomst

Kunsthumaniora Brussel bereidt je voor op een bachelor- of masteropleiding aan de beste conservatoria in binnen- en buitenland. Bovendien kan je met je diploma kunstsecundair onderwijs iedere opleiding aan een hogeschool of universiteit aanvatten.

Door het “muziekbad” in onze school weet je na het zesde jaar absoluut zeker of je van muziek je beroep wil maken of dat je voorkeur tóch naar een andere richting uitgaat… sowieso een win-winsituatie!

Wij begeleiden jou naar een succesvolle toekomst!